Vill hjälpa. Med hjälp av arbetshästar driver Jenny och Lars-Göran Göransson sitt ekologiska lantbruk på gården i skånska Andrarum och förra året nominerades gården till Skånes Miljöpris. Förlusten av hästarna som avled vid blixtnedslaget är förstås enorm, både ekonomiskt och emotionellt. "Därför vill jag hjälpa dem, jag vet ju hur hårt detta slår mot dem", säger Cajsa Stålhammar. Foto: Privat
Vill hjälpa. Med hjälp av arbetshästar driver Jenny och Lars-Göran Göransson sitt ekologiska lantbruk på gården i skånska Andrarum och förra året nominerades gården till Skånes Miljöpris. Förlusten av hästarna som avled vid blixtnedslaget är förstås enorm, både ekonomiskt och emotionellt. "Därför vill jag hjälpa dem, jag vet ju hur hårt detta slår mot dem", säger Cajsa Stålhammar. Foto: Privat

Blixt dödade hästarna – får nu facebookhjälp

Publicerad

Blixtnedslaget tog fem hästars liv på gården i skånska Andrarum och förlusten är enorm för Jenny och Lars-Göran Göransson som driver ett ekologiskt lantbruk.

Men nu pågår en insamling på Facebook till nya hästar åt paret.

–Så fort jag hörde om den här tragedin började jag fundera på vad jag kunde göra för dem, säger vännen Cajsa Stålhammar som ligger bakom insamlingen.

De fem hästarna, varav tre ägdes av familjen Göransson, hittades i fredags förra veckan döda. De låg under sitt favoritträd i hagen och hade omkommit i det våldsamma åskovädret som härjade på torsdagskvällen i samband med att blixten slog ner i hagen.

För familjen Göransson är förlusten ett hårt slag. De driver ett ekologiskt lantbruk på gården och jobbar uteslutande med arbetshästar, i stället för traktor använder de arbetshästar. De som dog var ardenner och nordsvenskar.

Den osannolika tragedin har utlöst en våg av sorg och medkännande. En av dem som känner för familjen är Cajsa Stålhammar i Veberöd, som nu har dragit igång en insamling via Facebook. Målet är att få ihop nog med pengar så att Jenny och Lars-Göran Göransson kan köpa in nya hästar till lantbruket.

–Jenny och Lars-Göran är hårt arbetande människor som inte tar några genvägar. De har ett litet företag och det finns inga marginaler för att kunna reda ut en sådan här händelse.

–De behöver nya hästar för att kunna fortsätta med sin verksamhet och det var därför jag tog initiativ till den här insamlingen, säger hon.

Kostar 30 000

En arbetshäst tar tid att lära upp, bland annat måste man lära den att samspela med kusken och att kanske gå i par med en annan häst. Därför hoppas Cajsa Stålhammar att insamlingen kan leda till att familjen kan köpa åtminstone en unghäst för utbildning i god till nästa års säsong.

En outbildad unghäst kostar omkring 30 000 kronor, en färdigutbildad är betydligt dyrare.

–Jag hoppas att vi får in 100 000 kronor, vi har redan fått in en hel del, säger Cajsa Stålhammar.

"Djupt rörd"

Initiativet med insamlingen gläder familjen Göransson, som fortfarande brottas med tankarna på tragedin förra veckan.

–Jag är djupt rörd över engagemanget som mina vänner och grannar har visat. Vi har fått ett fantastiskt stöd från alla. Ingen har sagt vill du ha hjälp utan vad behöver ni hjälp med.

–Att sedan gå in på Facebook och se den här insamlingen gör mig djupt berörd. Det är nästan chockerande, säger Jenny Göransson och tackar för allt stöd.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag