Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blixt dödade hästarna – får nu facebookhjälp

Vill hjälpa. Med hjälp av arbetshästar driver Jenny och Lars-Göran Göransson sitt ekologiska lantbruk på gården i skånska Andrarum och förra året nominerades gården till Skånes Miljöpris. Förlusten av hästarna som avled vid blixtnedslaget är förstås enorm, både ekonomiskt och emotionellt. "Därför vill jag hjälpa dem, jag vet ju hur hårt detta slår mot dem", säger Cajsa Stålhammar. Foto: Privat

Blixtnedslaget tog fem hästars liv på gården i skånska Andrarum och förlusten är enorm för Jenny och Lars-Göran Göransson som driver ett ekologiskt lantbruk.

Men nu pågår en insamling på Facebook till nya hästar åt paret.

–Så fort jag hörde om den här tragedin började jag fundera på vad jag kunde göra för dem, säger vännen Cajsa Stålhammar som ligger bakom insamlingen.

De fem hästarna, varav tre ägdes av familjen Göransson, hittades i fredags förra veckan döda. De låg under sitt favoritträd i hagen och hade omkommit i det våldsamma åskovädret som härjade på torsdagskvällen i samband med att blixten slog ner i hagen.

För familjen Göransson är förlusten ett hårt slag. De driver ett ekologiskt lantbruk på gården och jobbar uteslutande med arbetshästar, i stället för traktor använder de arbetshästar. De som dog var ardenner och nordsvenskar.

Den osannolika tragedin har utlöst en våg av sorg och medkännande. En av dem som känner för familjen är Cajsa Stålhammar i Veberöd, som nu har dragit igång en insamling via Facebook. Målet är att få ihop nog med pengar så att Jenny och Lars-Göran Göransson kan köpa in nya hästar till lantbruket.

–Jenny och Lars-Göran är hårt arbetande människor som inte tar några genvägar. De har ett litet företag och det finns inga marginaler för att kunna reda ut en sådan här händelse.

–De behöver nya hästar för att kunna fortsätta med sin verksamhet och det var därför jag tog initiativ till den här insamlingen, säger hon.

Kostar 30 000

En arbetshäst tar tid att lära upp, bland annat måste man lära den att samspela med kusken och att kanske gå i par med en annan häst. Därför hoppas Cajsa Stålhammar att insamlingen kan leda till att familjen kan köpa åtminstone en unghäst för utbildning i god till nästa års säsong.

En outbildad unghäst kostar omkring 30 000 kronor, en färdigutbildad är betydligt dyrare.

–Jag hoppas att vi får in 100 000 kronor, vi har redan fått in en hel del, säger Cajsa Stålhammar.

"Djupt rörd"

Initiativet med insamlingen gläder familjen Göransson, som fortfarande brottas med tankarna på tragedin förra veckan.

–Jag är djupt rörd över engagemanget som mina vänner och grannar har visat. Vi har fått ett fantastiskt stöd från alla. Ingen har sagt vill du ha hjälp utan vad behöver ni hjälp med.

–Att sedan gå in på Facebook och se den här insamlingen gör mig djupt berörd. Det är nästan chockerande, säger Jenny Göransson och tackar för allt stöd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!