Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bli expert på nästan allt

Tina Carlsson driver Blomsterfén i Lund och anordnar kurser i blomterarrangemang.
Foto: Mårten Svemark

GUIDE: EXPERT. Det är coolt att kunna. Veta lite mer. Vara lite expert, eller nästanexpert i alla fall. Det räcker inte längre att kunna skilja på rött och vitt vin, utan helst ska vi veta vad olika druvor har för egenskaper beroende av var de växer. Och så vidare, i all oändlighet. Stressande? Lugn, nu förtiden ordnas kurser i nästan allt.

Till exempel blomsterarrangemang. Tina Carlsson inte bara driver Blomsterfén utan ordnar även kurser där.

 – Vi har kurser både ute på företag och för små grupper här i butiken, berättar hon.

Gör som experterna

 Enligt Tina Carlsson ökar bara intresset för att lära sig göra som experterna, även om många initialt kommer dit med ett dåligt självförtroende.

 – De kan titta på sakerna och säga att ”nej, det här kan inte jag”. Sedan är det jätteroligt att se dem göra fantastiska arrangemang, säger Tina Carlsson som arbetar med årstidbundna material och blommor på sina kurser.

 – Det är roligt att se hur olika det blir fast alla har samma utbud av material, och att det alltid blir jättefint.

 Det går helt enkelt att bli lite av en expert på allt om man bara får hjälp. City ger dig guiden till några av Malmös och Lunds bästa expertförvandlare. BLOMMOR

Lär dig arrangera blomster. Foto: Mårten SvemarkBlomsterfén

 Bankgatan 14, Lund.

 Telefon: 046–15 15 90.

 Här kan du boka in dig och kompisarna på en trevlig kväll i den lilla butiken. Ni får lära er att göra snygga blomsterarrangemang och får så klart ta med dem hem sedan också. Kanske en bra kurs att gå inför ett bröllop eller stor fest? Så får man bordsdekorationerna gjorda och har roligt samtidigt.

ALKOHOL

 Grand Hotel

 Bantorget 1, Lund.

 Telefon: 046–28 06 100.

 En gång i månaden har Grand en öppen vinprovning och som tur är för den som vill gå ofta är det nytt tema varje gång. Men så finns det ju oerhört mycket att lära om viner och druvor. Det här är populära tillställningar så det är en bra idé att vara ute i god tid, särskilt om det kommer någon berömd vinprovare från något fint vinhus. Självfallet går det att boka in egen kurskväll också. Grand arrangerar också provningar av champagne, öl, whiskey och brännvin.

Ta en whiskypinne.Foto: Hasse Holmberg Backafallsbyn

 Ven, Landskrona.

 Telefon: 0418–44 99 99.

 Inte i stan, vi vet – men det här är ju en upplevelse i sig som kan vara värd en resa. Lilla ön Ven når man bäst via båt från Landskrona och väl där är det lätt att ta sig till Backafallsbyn, där man så klart kan sova över. Här frodas whiskeyintresset och faktiskt har baren här blivit utsedd till ”bästa öl- och whiskeybar 2005”. Här finns nämligen en egen whiskeybar med inte mindre än 1000 sorter av den gyllene drycken på lager. Tanken är också att det så småningom ska finnas Hven Whiskey, men i väntan på den är det en bra idé att gå på provning av andras här.

KAFFE

 Malmö Museer

 Malmöhusvägen, Slottsholmen, Malmö.

 Telefon: 040–34 10 00.

 Här lär du dig allt om kaffebönan och om var och hur den 

 odlas. Och vad betyder egentligen rättvisemärkt? Allt som är värt att veta om kaffet och dess historia och dryckens roll i vår samtid finns att plugga in på denna utställning som pågår till och med september i år.

Nesta

 Södergatan 22, Malmö.

 Telefon: 040–12 30 30.

 Nesta gör ju en av Malmös 

 bästa koppar java och var passar det sig väl då bättre än här att lära sig allt om kaffe, och lite till. Här anordnas regelbundet kurser för den som vill kunna mer än skillnaden mellan ”latte” och ”au lait”.

 CHOKLAD

 Hovby no 9

 Stora Gråbrödersgatan 3, Lund.

 Telefon : 046–14 44 88.

 Utöver att man så klart får äta hur mycket man vill när man provar choklad så är det här ett mycket trevligt sätt att tillbringa ett par timmar. Ägarinnan och tillika eldsjälen bakom Hovby berättar kunnigt om allt man behöver veta om choklad och tillverkningen och guidar deltagarna genom smakerna och dess skillnader.

 Les Trois Roses

 Gustav Adolfstorg 43, Malmö.

 Telefon: 040–12 22 12.

 Choklad finns det mycket att lära sig om, till exempel att det 

 i Peru sägs finnas en klinik som använder den som en metod att bota depression. Här används den i alla fall som kursunderlag och olika sorters choklad testas och förklaras, även med vin till. 

 I kursen ingår en italiensk middag vilket inte är den sämsta när man pluggar till att bli expert.

 Malmö Chokladfabrik

 Möllevångsgatan 36B, Malmö.

 Telefon: 040–45 95 05.

 Sedan 1988 har här tillverkats handgjorda chokladpraliner och ofta använder man lokala smaker och råvaror. Så nog vet man vad man sysslar med här, särskilt sedan man nyligen börjat tillverka egen chokladmassa här. Kurserna är populära tillställningar, så boka i tid.

 MAT

Farbror Elofs Skafferi

 Kvarnvägen 1, Billeberga.

 Telefon: 0418–43 11 77.

 Med Pågatåget kan man ta sig till en riktigt unik finkrog som gömmer sig i en liten oansenlig by mellan Lund och Helsingborg. Här kan man boka in både vinprovning och matlagningskurs. Maten lagar man dock i Sireköpinge Säteri och får så klart lära sig både en del om råvarorna och hur de bäst tillagas. Avslutningsvis äter man självfallet upp kursresultatet, vilket om man varit duktig är en belöning värd mer än ett högt betyg

Bemästra sushins ädla konst. Helsingkrona

 Tornavägen 3.

 Telefon: 046–14 60 64.

 Det här är en kurs som man måste anmäla sig till, och man kan väl tänka sig att intresset för att själv lära sig att laga sushi är stort. Men kunskapen runt det som kan tyckas simpelt ”ris och rå fisk” är rigorös och handlar om perfektion. Förhoppningsvis hjälper kursen dig att bli en sushiexpert. 29 maj.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!