Jerker Olsson drabbades av en rad otäcka sjukdomssymtom efter en utgrävning i Toftanäs. Det visade sig att marken innehöll farliga ämnen. NuJerker Olsson drabbades av en rad otäcka sjukdomssymtom efter en utgrävning i Toftanäs. Det visade sig att marken innehöll farliga ämnen. Nu
Jerker Olsson drabbades av en rad otäcka sjukdomssymtom efter en utgrävning i Toftanäs. Det visade sig att marken innehöll farliga ämnen. Nu
Kvällsposten har tidigare berättat om grävmaskinisten Jerker Olsson som hösten 2013 blev mystiskt sjuk efter att ha utfört ett rivningsarbete i Toftanäs utanför Malmö. På platsen låg det fram till 1970-talet en handelsträdgård. När man skulle riva ett gammalt växhus stötte man på ett rosa pulver som spred sig i luften.Kvällsposten har tidigare berättat om grävmaskinisten Jerker Olsson som hösten 2013 blev mystiskt sjuk efter att ha utfört ett rivningsarbete i Toftanäs utanför Malmö. På platsen låg det fram till 1970-talet en handelsträdgård. När man skulle riva ett gammalt växhus stötte man på ett rosa pulver som spred sig i luften.
Kvällsposten har tidigare berättat om grävmaskinisten Jerker Olsson som hösten 2013 blev mystiskt sjuk efter att ha utfört ett rivningsarbete i Toftanäs utanför Malmö. På platsen låg det fram till 1970-talet en handelsträdgård. När man skulle riva ett gammalt växhus stötte man på ett rosa pulver som spred sig i luften.
Jerker Olsson drabbades av en rad otäcka sjukdomssymtom efter en utgrävning i Toftanäs. Foto: Fritz SchibliJerker Olsson drabbades av en rad otäcka sjukdomssymtom efter en utgrävning i Toftanäs. Foto: Fritz Schibli
Jerker Olsson drabbades av en rad otäcka sjukdomssymtom efter en utgrävning i Toftanäs.  Foto: Fritz Schibli
Nu meddelar åklagare Christer Forssman att utredningen läggs. – Det är för jävligt. Det här måste redas ut, säger Jerker Olsson. Foto: Fritz SchibliNu meddelar åklagare Christer Forssman att utredningen läggs. – Det är för jävligt. Det här måste redas ut, säger Jerker Olsson. Foto: Fritz Schibli
Nu meddelar åklagare Christer Forssman att utredningen läggs. – Det är för jävligt. Det här måste redas ut, säger Jerker Olsson. Foto: Fritz Schibli

Blev sjuk av giftet – utredning läggs ner

Publicerad

Jerker Olsson drabbades av en rad otäcka sjukdomssymtom efter en utgrävning i Toftanäs. Det visade sig att marken innehöll farliga ämnen. Nu meddelar åklagare Christer Forssman att utredningen läggs.

– Det är för jävligt. Det här måste redas ut, säger Jerker Olsson till Sydsvenskan.

Kvällsposten har tidigare berättat om grävmaskinisten Jerker Olsson som hösten 2013 blev mystiskt sjuk efter att ha utfört ett rivningsarbete i Toftanäs utanför Malmö. På platsen låg det fram till 1970-talet en handelsträdgård. När man skulle riva ett gammalt växhus stötte man på ett rosa pulver som spred sig i luften.

Det var efter detta som symtomen började dyka upp. Jerker Olsson märkte snart att hans ansikte plötsligt kunde skifta färg till ceriserosa samtidigt som det uppstod en oerhörd smärta och brännande känsla i huden.

Därutöver upplevde han känslobortfall i ena benet, samt led- och huvudvärk. Hans ögon kunde också helt utan förvarning börja blöda och fingertoppar svartnade och små bitar kött lossnade.

Nu har det också uppkommit blåsor på Jerkers rygg.

Läkarna har varit rådvilla. Jerker Olsson har alltsedan symtomen började dyka upp varit föremål för en grundlig utredning av Arbets- och miljömedicin i Lund och genomgått ett antal undersökningar. Det enda man har kunnat fastställa är att han lider av nervskador. Vad som orsakat hans övriga skador är fortfarande oklart.

Hittat farliga ämnen

Av de ämnen som hittats på olyckplatsen - DDT, HCH, bly och färgämnet Rhodamine B - har man inte kunnat koppla något till hans märkliga sjukdomstillstånd.

Enligt de rapporter från Miljöförvaltningen som Kvällsposten tidigare har fått ta del av konstaterades det redan 2008 att det fanns bekämpningsmedel i marken. Markägaren har tidigare berättat för Kvällsposten att han inte vetat om detta och att han innan utgrävningen lämnade in en rivningsanmälan till Fastighetskontoret och fick den godkänd.

Motstridiga uppgifter

Åklagaren som ledde utredningen gällande miljöbrott, Ingvar Wennersten, gick i höstas i pension. Nu skriver Sydsvenskan att åklagaren som tog över, Christer Forssman, valde att lägga ner utredningen strax innan jul. Bland annat på grund av att man inte kunnat klarlägga vilka ämnen som förvarats på platsen och var, samt motstridiga uppgifter gällande vem som orsakat spridningen och vem som hade ansvaret under rivningen.

– Det går inte att visa på miljöbrott eller arbetsmiljöbrott, säger åklagare Christer Forssman till Kvällsposten.

– Yrkesmedicin har inte kunnat se ett orsakssamband mellan de ämnena som fanns på platsen och symtomen gällande denna person. Det går inte att utesluta att de skulle ha ett samband men det går heller inte att fastställa, fortsätter han.

Utredningen har innefattat ytterligare sexton målsägande i utredningen som av olika anledningar vistats i området och drabbats av de farliga ämnena.

Jerker Olsson är mycket besviken över beslutet.

– Jag undrar hur åklagaren tänker. Flera har fått liknande skador och ändå väljer han att lägga ner. Det är för jävligt. Det här måste redas ut, säger han till Sydsvenskan.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag