Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blev sjuk av giftet – utredning läggs ner

Jerker Olsson drabbades av en rad otäcka sjukdomssymtom efter en utgrävning i Toftanäs. Det visade sig att marken innehöll farliga ämnen. Nu
Kvällsposten har tidigare berättat om grävmaskinisten Jerker Olsson som hösten 2013 blev mystiskt sjuk efter att ha utfört ett rivningsarbete i Toftanäs utanför Malmö. På platsen låg det fram till 1970-talet en handelsträdgård. När man skulle riva ett gammalt växhus stötte man på ett rosa pulver som spred sig i luften.
Jerker Olsson drabbades av en rad otäcka sjukdomssymtom efter en utgrävning i Toftanäs. Foto: Fritz Schibli
Nu meddelar åklagare Christer Forssman att utredningen läggs. – Det är för jävligt. Det här måste redas ut, säger Jerker Olsson.Foto: Fritz Schibli

Jerker Olsson drabbades av en rad otäcka sjukdomssymtom efter en utgrävning i Toftanäs. Det visade sig att marken innehöll farliga ämnen. Nu meddelar åklagare Christer Forssman att utredningen läggs.

– Det är för jävligt. Det här måste redas ut, säger Jerker Olsson till Sydsvenskan.

Kvällsposten har tidigare berättat om grävmaskinisten Jerker Olsson som hösten 2013 blev mystiskt sjuk efter att ha utfört ett rivningsarbete i Toftanäs utanför Malmö. På platsen låg det fram till 1970-talet en handelsträdgård. När man skulle riva ett gammalt växhus stötte man på ett rosa pulver som spred sig i luften.

Det var efter detta som symtomen började dyka upp. Jerker Olsson märkte snart att hans ansikte plötsligt kunde skifta färg till ceriserosa samtidigt som det uppstod en oerhörd smärta och brännande känsla i huden.

Därutöver upplevde han känslobortfall i ena benet, samt led- och huvudvärk. Hans ögon kunde också helt utan förvarning börja blöda och fingertoppar svartnade och små bitar kött lossnade.

Nu har det också uppkommit blåsor på Jerkers rygg.

Läkarna har varit rådvilla. Jerker Olsson har alltsedan symtomen började dyka upp varit föremål för en grundlig utredning av Arbets- och miljömedicin i Lund och genomgått ett antal undersökningar. Det enda man har kunnat fastställa är att han lider av nervskador. Vad som orsakat hans övriga skador är fortfarande oklart.

Hittat farliga ämnen

Av de ämnen som hittats på olyckplatsen - DDT, HCH, bly och färgämnet Rhodamine B - har man inte kunnat koppla något till hans märkliga sjukdomstillstånd.

Enligt de rapporter från Miljöförvaltningen som Kvällsposten tidigare har fått ta del av konstaterades det redan 2008 att det fanns bekämpningsmedel i marken. Markägaren har tidigare berättat för Kvällsposten att han inte vetat om detta och att han innan utgrävningen lämnade in en rivningsanmälan till Fastighetskontoret och fick den godkänd.

Motstridiga uppgifter

Åklagaren som ledde utredningen gällande miljöbrott, Ingvar Wennersten, gick i höstas i pension. Nu skriver Sydsvenskan att åklagaren som tog över, Christer Forssman, valde att lägga ner utredningen strax innan jul. Bland annat på grund av att man inte kunnat klarlägga vilka ämnen som förvarats på platsen och var, samt motstridiga uppgifter gällande vem som orsakat spridningen och vem som hade ansvaret under rivningen.

– Det går inte att visa på miljöbrott eller arbetsmiljöbrott, säger åklagare Christer Forssman till Kvällsposten.

– Yrkesmedicin har inte kunnat se ett orsakssamband mellan de ämnena som fanns på platsen och symtomen gällande denna person. Det går inte att utesluta att de skulle ha ett samband men det går heller inte att fastställa, fortsätter han.

Utredningen har innefattat ytterligare sexton målsägande i utredningen som av olika anledningar vistats i området och drabbats av de farliga ämnena.

Jerker Olsson är mycket besviken över beslutet.

– Jag undrar hur åklagaren tänker. Flera har fått liknande skador och ändå väljer han att lägga ner. Det är för jävligt. Det här måste redas ut, säger han till Sydsvenskan.