Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blev inte behandlad mot sjukdomen - dog

DOG AV LUNGINFLAMMATION. Donia Hassan, 15, dog av dubbelsidig lunginflammation. Socialstyrelsen riktar nu skarp kritik mot Simrishamns kommun för brister i vården av den tvångsplacerade unga flickan. Annina Karlsson har polisanmält sin dotters dödsfall.
Foto: Erik Åhman/Siv Agerhem

SIMRISHAMN. 15-åriga Donia Hassan dog av dubbelsidig lunginflammation under sin placering av socialen. Hon fick ingen behandling och dog i sängen i sitt rum på familjehemmet. Nu får socialnämnden i Simrishamn skarp kritik på flera punkter av socialstyrelsen.

- Det känns bra att det blir utrett. Jag har så många frågor, säger Donias mamma, Annina Karlsson.

Donia var placerad i ett familjehem utanför Lund. Hon blev sjuk i förkylning och halsont i slutet av mars förra året och togs den 10 april av familjehemmet till en privat vårdenhet där en läkare konstaterade körtelfeber och skrev ut smärtlindrande medicin eftersom hon hade svårt att svälja.

När Donia inte blev bättre fick familjehemmet telefontid till en läkare den 27 april. Men den tiden fullföljde de inte, konstateras i ett yttrande från vårdenheten Attendo care, som var länk mellan kommunen och familjehemmet,

Natten till den 28 april fick Donia det smärtstillande läkemedlet Naproxen av familjhemspappan. På förmiddagen dagen därpå, klockan 11, hittade han henne sedan död i sängen.

Känner sig illa behandlade

Den rättsmedicinska undersökningen visade att Donia dött av dubbelsidig lunginflammation, akut inflammation i båda lungornas samtliga lober med vävnadsdöd och varansamlingar. Rättsläkaren hittade både bakterier och virus, bland annat det virus som orsakar körtelfeber, och slog fast att dödsorsaken var en följd av Lemierres syndrom, en halsinfektion som kan få ett blodförgiftningsliknande förlopp, men som hade kunnat hävas med antibiotika. Dödsfall är sällsynt.

Annina Karlsson och Donias storasyster polisanmälde socialnämnden i Simrishamn för vållande till annans död, men deras anmälan lades ner.

- Två åklagare har lagt ner anmälningarna. Polisutredningarna har bara lagts ner, säger Annina Karlsson.

Men socialstyrelsen beslöt ändå att utreda fallet. Och i sitt beslut riktar de nu skarp kritik mot Simrishamns socialnämnd. Socialstyrelsen kritiserar bland annat att det saknats vårdplan, att ingen dokumentation gjorts av vården av den unga tvångsomhändertagna flickan och att dödsfallet inte utretts.

- Man brukar ju göra en polisanmälan och utredning när någon dör i ett privat hem, men det har man inte gjort här. I stället slängde man bort och tvättade allt, ända in i byrålådorna. Så när jag kom för att hämta min dotters saker så var det nästan sterilt i rummet där, berättar Annina Karlsson.

- Hennes skolväska och allt var tömda, det kändes väldigt konstigt. Jag skulle få en "rapport" sades det, säger Annina Karlsson.

Familjen har mått mycket dåligt och känt sig illa behandlade, nonchalerade, av myndigheterna. Nu hoppas de att socialstyrelsens kritik leder till att fallet tas upp rättsligt igen.

- Hon var en så underbar flicka. Hon var glad, klok, verkligen framåt, det sa alla. Och hon hade så lätt att få kompisar, hon var inte blyg av sig. Hennes lärare sa alltid att hon var så ambitiös och flitig, säger Annina Karlsson.

Tydligare rutiner

Socialnämndens ordförande i Simrishamn, Stefan Lamme, (M), tar åt sig av kritiken de har fått. Han menar att en förklaring till bristerna i vårdplanen kan vara att flickan placerades i familjehemmet under jultid, i slutet av december 2011.

- Men det borde i alla fall ha funnits en genomförandeplan i februari. Det finns all anledning att vi förtydligar rutinerna och det arbetet har redan påbörjats, säger han till TV4 Malmö.

- Vi måste ju helt enkelt anstränga oss och jobba så hårt vi kan och se till så att sådant här inte upprepas, säger Roland Persson, socialchef i Simrishamn till TV4 Malmö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!