Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blev bestulen på 3 000 kronor – mitt på torget

<p>Britt-Marie hade satt sig på torget i Halmstad och tänt en cigarett när en yngling kom och ville växla pengar. </p>Foto: Roger Larsson
<p>Den unge mannen fick med sig 3 000 kronor ur Britt-Maries plånbok. </p>

Britt-Marie Hägg, 73, hade precis tagit ut kontanter när bedragaren slog till. Efter ett fingerfärdigt växlingstrick hade han plockat 3 000 kronor ur hennes plånbok.

– Jag känner mig så förnedrad men jag vill berätta om det för att varna andra, säger Britt-Marie Hägg.

Det var i veckan som Britt-Marie och hennes sambo åkte från Oskarström in till Halmstad. Pensionen hade precis kommit in på kontot och paret hade en del ärenden att uträtta.

Britt-Marie blev avsläppt vid sin bank och sambon fortsatte på annat håll.

– Jag skulle till min bank på Stora torg, säger Britt-Marie.

Eftersom paret planerat att storhandla tog hon ut 3 000 i 500-kronorssedlar i bankomaten och stoppade ner i plånboken.

"Vill gärna ha kontanter"

– Jag vet att folk handlar mest med kort nuförtiden men jag vill gärna ha kontanter på mig, säger Britt-Marie som fortsatte på ärenderundan, köpte busskort, cigaretter och avslutade shoppingrundan på ett kafé med kaffe och ostfralla.

Eftersom det var en halvtimme tillgodo innan sambon skulle dyka upp satte Britt-Marie sig att vänta på en bänk i solskenet på Stora torg.

– Jag satte mig och skulle precis tända en cigarett när det kommer en yngling som viftar med en femma han vill växla, säger Britt-Marie som drog upp plånboken för att hjälpa till.

"Mäkta irriterad"

Precis som Britt-Marie var i färd med att fiska upp enkronorna ur myntfacket sticker även "ynglingen" ner fingrarna och börjar rota runt bland mynten.

– Då blev jag mäkta irriterad och drog åt mig plånboken.

Hon beskriver det som att "ynglingen" har en broschyr i ena handen som han håller på ett sådant sätt att Britt-Marie inte riktigt kan se var han har händerna.

Växlingen tar inte mer än en och en halv minut men när ynglingen är på väg bort över torget anar Britt-Marie oråd. Hon tittar ner i plånboken och upptäcker att femhundringarna hon precis tog ut är borta.

"Jag grät"

Då hade den välvårdade mannen i 20- till 25-årsåldern redan hunnit utom synhåll.

Britt-Marie Hägg berättar att hon var helt under isen efteråt och kände sig förnedrad.

– Jag grät. Jag orkade inte ringa till polisen och anmäla. Det fick min sambo göra.

Den här typen av åldringsbrott är inget ovanligt. Automaten är kameraövervakad och polisen i Halmstad ska ta del av materialet.

"Som rovdjur"

Hallandsposten, som först skrev om Britt-Marie, har pratat med Thomas Tell som är förundersökningsledare.

- De är ju som rovdjur som siktar in sig på de som är lite svaga, de ger ju sig aldrig på en ung kille eller tjej, säger han till tidningen.

Han berättar att det inte är ovanligt att gärningsmännen försöker distrahera offret på olika sätt. Ett knepen som frekvent används är att visa en karta.

– Man ska inte vara överdrivet vaksam, men om någon börjar breda ut kartor eller liknande då ska man vara lite uppmärksam och hålla distans, säger han till Hallandsposten.

Okänd välgörare

Efter att händelsen uppmärksammats har nu en okänd givare skänkt 3000 kronor som ersättning för de pengar som Britt-Marie Hägg blev bestulen på. Under fredagsförmiddagen kom givaren, som vill vara anonym, in till Hallandsposten och lämnade över pengarna i ett kuvert.

– Det är fantastiskt! Jag vet inte hur jag ska tacka den här personen. Nu ska jag fira en härlig helg tillsammans med barn och barnbarn, säger Britt-Marie Hägg till tidningen.