Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blev attackerad av hund – i sin trädgård

Hundattack. Ulla Eklöw blev biten på flera ställen av en amstaffhund. Nu känner hon obehag så fort hon går utanför husdörren.

Ulla Eklöw, 71, i Asmundtorp arbetade i trädgården när en hund plötsligt gick till attack. Hon hävdar att hon blev biten i ben, arm och ansikte och vill nu varna andra för hunden.

Men amstaffens ägare säger att hunden inte bitits.

– Han skrämdes bara.

Det var på eftermiddagen den 5 juli som Ulla Eklöw klippte bort torra grenar i sin trädgård. Då dök en amstaffhund upp och började skälla på henne.

– Hunden var på andra sidan staketet men lyckades krypa under det. Sedan gick den till anfall.

Enligt Ulla Eklöw bet hunden henne i vänster vad. Hon föll till marken, och hunden fortsatte bita. Först i vänster arm och sedan i ansiktet.

– Jag tror att den försökte komma åt min strupe men eftersom min haka sjunkit ner mot bröstet högg den tag i hakan i stället.

Ulla Eklöw skrek på hjälp och hundens ägare kom rusande. Han körde henne till sjukhus, där hon fick en stelkrampsspruta. Senare samma dag gjorde hon en polisanmälan.

– Vi tittade på om ägaren fått något föreläggande tidigare. Det hade han inte, och därför utreder vi det inte som något brott, säger Kent Johansson på Landskronapolisen.

Men polisens tillståndsenhet har beslutat att ägaren ska ha koppeltvång på hundarna så fort de lämnar tomten.

Men Ulla Eklöw tycker inte att det räcker.

– Jag vågar inte gå ut i min trädgård längre. Ska det vara så? Det här har varit ett trauma som gett inte bara fysiska utan också psykiska skador.

Hundens ägare säger att Ulla Eklöws påståenden inte stämmer. Hans hund har inte bitit henne.

– Han skrämde henne och det har jag dåligt samvete för. Han skällde för att han såg henne i buskarna. Men det finns inget som bevisar att hunden bitit henne.

Han menar att Ulla Eklöws skador lika gärna kan vara skrapsår från hennes fall till marken.

– Hela min familj var i närheten, vi såg ingen attack, säger ägaren som menar att en markkonflikt mellan honom och Ulla Eklöw ligger till grund för anklagelserna.

Hundägaren motsätter sig polisens beslut om koppeltvång.

– Jag skriver inte på något som inte stämmer, säger han.

Förelägganden och förbud – så säger lagen

Om någon brister i tillsynen över eller skötseln av en hund, får polismyndigheten meddela de förelägganden och förbud som behövs för att förebygga skada eller avsevärd olägenhet.
 Såväl förelägganden som förbud får förenas med vite.

Ett föreläggande kan till exempel vara att hunden har koppeltvång, eller att den ska förses med munkorg.

Polisen får också besluta att en hund ska omhändertas. Myndigheten får meddela förbud att ha hand om hund för den som allvarligt brister eller tidigare har brustit i tillsynen över en hund. Hundförbudet får avse viss tid eller gälla tills vidare.