Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blekinge och Kronoberg utan sjuktransport med helikopter

Dagens toppnyheter – inrikes
Sjöfartsverkets räddningshelikopter.Foto: ROGER VIKSTRÖM / EXPRESSEN EXPRESSEN

Region Kronoberg och Bleking kan inte längre flyga patienter för vård med helikopter efter oktober.

Sjöfartsverket har sagt upp alla avtalet kring sin räddningshelikopter eftersom de bryter mot lagen.

– Det är så klart bekymmersamt, säger Mats Johnsson vid Region Kronoberg till Smålandsposten.

Sjöfartsverkets räddningshelikopter har alltid haft som huvudansvar för sjöräddning och nödställda till havs. De har även utnyttjats som akuttransporter mellan sjukhus i södra Sverige.

Men från och med november är det inte längre möjligt.

– Det är så klart bekymmersamt och en inskränkning i vår förmåga. Det blir en begränsning i vad vi kan erbjuda våra medborgare, säger Mats Johnsson vid Region Kronoberg till Smålandsposten.

Han är också samordnare av larmtjänster för Kronoberg, Blekinge och Kalmar.

I Kronoberg har det handlat om en handfull uppdrag de senaste åren. Fall där patienter behövt högspecialiserad vård som inte kunnat ges i länet.

Större behov av helikopter

Genom åren har det också funnits tillfällen när helikopter hade behövts men inte kunnat användas.

– Det finns en nationell rekommendation kring strokepatienter där man ska komma under behandling för att lösa proppen med så kallad trombektomi och har man längre än en timmes körtid till sjukhus så ska man flyga dem. Där har vi fall, säger Mats Johnsson 

Södra Sjukvårdsregionen tittar nu på möjligheten att införskaffa en egen ambulanshelikopter. Det skulle bli ett samarbete mellan Kronoberg, Blekinge och Skåne.

– Det är bara på förslag ännu men centraliseras en del av den högspecialiserade vården till några platser i landet då behöver vi verkligen sekundärtransporter med helikopter framöver, säger Stefan Engdahl, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Kronoberg, till Smålandsposten.

Bryter mot lagen

Sjöfartsverket har sagt upp alla formella samarbetsavtal med landsting över hela landet. Myndigheten anser att avtalen bryter mot lagen.

Sjöfartsverkets generaldirektör, Katarina Norén, skriver i ett brev till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), att de bara har ansvaret för sjuktransporter till och från fartyg, enligt lagen om skydd mot olyckor. Den tidigare hjälpen har byggt på ”ömsesidig vilja att få ett väl fungerande utnyttjande av samhällsviktiga funktioner”, enligt brevet.

Ladda ner Kvällspostens app.