Blekinge har fått sin första minaret

Blekinges första minaret står klar, i Karlskrona.
Foto: BERI ZANGANA
Ett annat minaret, här i Zürich.
Foto: ALESSANDRO DELLA BELLA / AP KEYSTONE

Efter att församlingsmedlemmar samlat ihop 170 000 kronor, och själva lagt tid på bygget, står nu Blekinges första minaret klar vid Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona.

En gång i veckan kommer böneutropen att kalla från den 17,5 meter höga minareten på Kungsmarken.

– Det blir bara ett böneutrop och det är under fredagsbönen mitt på dagen, säger Mulo Djopa, vice ordförande i Islamiska Kulturföreningen, till SVT.

Det har tagit fem års planering och ett idogt insamlande av pengar. 

Mulo Djopa har själv gått från dörr till dörr för att samla in pengar och när pengarna till material var insamlade ställde ett 40-tal församligsmedlemmar upp för att färdigställa bygget. Arbetet leddes av en rutinerad minaretbyggare från Bosnien, med 170 minaretbyggen på sitt CV.

En gång i veckan

Och nu står den klar: Blekinges första minaret. Egentligen ska böneutroparen kalla till bön fem gånger dagligen, men riktigt så livat blir det inte vid Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona.

– Vårt samhälle är inte förberett för böneutrop fem gånger om dagen sju dagar i veckan. Därför blir det bara ett böneutrop och det är under fredagsbönen mitt på dagen, säger Mulo Djopa till SVT.

"Tacksamma och glada"

Enligt honom kommer man snart att sätta upp en högtalare i minareten så att kallelsen ska höras i grannskapet. Mulo Djopa tror att bygget betyder mycket för församlingsmedlemmarna.

– Alla är så tacksamma och glada. Nu när de ser minareten ser de att det fungerar likadant i Sverige som i de krigshärjade länder de flytt från. De kan anpassa sig och integrera sig snabbare genom att dom kan utöva sin tro som de bär med sig överallt, säger Mulo Djopa till SVT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!