Vansinnesfärden gick från Lomma mot Malmö.
Vansinnesfärden gick från Lomma mot Malmö.

Blåste om polisbil i 190 på motorväg

Publicerad

Mitt på motorvägen blev polisbilen omkörd i mycket hög hastighet.

Men när patrullen tog upp jakten vägrade den påverkade bilföraren att stanna.

– Farten är uppskattad till mellan 180 och 190 kilometer i timmen, säger Jerker Olsson, inre befäl vid Malmöpolisen.

Polispatruller var på väg från Helsingborg mot Malmö under söndagseftermiddagen. Men i höjd med Örja blev de plötsligt omkörda i mycket hög hastighet.

Polispatrullen tog upp jakten på den omkörande bilen.

– Till en början höll man sig lite på avstånd för att få ett någorlunda värde på vad han höll i hastighet. Det är uppskattat till mellan 180 och 190 kilometer i timmen, säger Jerker Olsson.

När polisen sedan signalerade åt bilen att stanna fortsatte föraren bara framåt i samma höga hastighet som tidigare.

Pressas in i mitträcket

Biljakten fortsatte längs med motorvägen och ända in på Stockholmsvägen och infarten mot Malmö.

Först där tvingades bilisten lätta på gasen för att inte krocka med en framförvarande bil, skriver Sydsvenskan som var först med att rapportera om händelsen.

– Detta gör att radiobilen kan komma upp jämsides och, utan att det blir egendoms- eller personskada, lyckades de pressa in honom mot mitträcket, säger Jerker Olsson.

För att sedan få ut föraren, en man i 50-årsåldern, ur bilen får polisens mer eller mindre slita ut honom.

– Man får använda våld för att få ut honom och vid det här laget har även andra patruller som får hjälpa till att få ut mannen, säger Jerker Olsson.

Förhördes under kvällen

Föraren grips på plats misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och drograttfylleri.

Han får sedan följa med till polisstationen för tillnyktring och kunde först under söndagskvällen förhöras kring händelsen.

Jerker Olsson säger också att vansinnesfärden hade kunnat sluta betydligt värre.

– Alla kan köra för fort, men kör man om en målad polisbil brukar man ju i regel sakta ner, säger han.

Helena Sjögren
Helena Sjögren
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag