Sandra Almqvist och Sanny Malmberg var två av de många malmöiter som blev vittnen en konstperformance av det ovanligare slaget på Gustav Adolfs torg på lördagen. Foto: Joachim Wall
Sandra Almqvist och Sanny Malmberg var två av de många malmöiter som blev vittnen en konstperformance av det ovanligare slaget på Gustav Adolfs torg på lördagen. Foto: Joachim Wall

Blåslagna kvinnor protesterade mot våldet

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Varje kvart misshandlas en kvinna i Sverige. Under lördagsrusningen fick Malmöborna uppleva 100 olika exempel på hur konsekvenserna av det våldet kan se ut.
- Det väcker verkligen obehagliga känslor, tyckte Sanny Malmberg som först trodde att "det var på riktigt".
- Jag tänkte faktiskt, usch den kvinnan måste ha blivit slagen, säger han.
Varken han eller flickvännen Sandra Almqvist känner någon kvinna som blivit misshandlad. Men båda är väl medvetna om att det det är en grym verklighet för många kvinnor.
- På det här sättet påminns alla vi andra om att det är så, det är bra, menar Sandra.
De 100 misshandelsoffren steg av bussen vid Gustav Adolfs torg i centrala Malmö och ställde sig därefter utan att säga ett ord mitt i folkvimlet.

300 000 fall årligen

Bakom den trots allt talande manifestationen Back in Baby’s Arms stod teatern Lilith Performance och allra helst Elin Lundgren, grundare och konstnärlig ledare för gruppen.
Antalet misshandlade kvinnor bara i vårt land finns det ingen exakt siffra på. Men krimologen Leif G W Persson har uppskattat det till ungefär 300.000 per år. En kvinna blir slagen i Sverige var 15:e minut.
De allra flesta, hela 95 procent, blir slagen av en man som de har eller har haft en nära relation till.
Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag