Black Cobra försöker värva folk

Foto: Christer Wahlgren

Det kriminella gänget Black Cobra försöker värva nya medlemmar i Malmö. 

Målgruppen är framför allt ungdomar i Rosengård. 

Argumentet för att de ska gå med - fri tillgång till skjutvapen.

Det kriminella gänget Black Cobra etablerades i Banmark 1999 men det är först under senhösten och våren 2008 som de även dök upp i Sverige. I Sverige finns dessutom en underavdelning till Black Cobra, Black Scorpions. Enligt polisen har man i nuläget identifierat ett 30-tal ungdomar som ingår i Black Cobra Sweden och Black Scorpions Malmö. 25 av dem är under 25 år och nu vill de bli fler.

Lovas vapen

 Sedan ett par månader bedriver Black Cobra en rekryteringskampanj i Malmö som är speciellt inriktad mot ungdomar i Rosengård. De som väljer att gå med i gänget lovas fri tillgång till skjutvapen. Polisen uppmanar därför föräldrar och skolpersonal att vara extra uppmärksam och höra av sig om de får någon information om de båda gängen.

 – Att ingå i ett kriminellt gäng är inte så glamoröst som många ungdomar tror. Unga nyrekryterade tvingas hela tiden att begå brott av olika slag. De kan få agera knark- och/eller vapenbärare, vara springpojkar, begå bedrägerier, stölder, lagerhållning av stöldgods, vapen och narkotika med mera. Vidare ingår det i medlemskapet att ständigt bli utsatt för poliskontroller och gripanden, säger Göran Landvall vid Länskriminalpolisen i Skåne i ett pressmeddelande.

Fler förundersökningar inletts

 Enligt polisen har flera förundersökningar inletts mot medlemmar i Black Cobra Sweden och Black Scorpions Malmö straff. Under 2008-2009 figurerade medlemmar i Black Cobra Sweden och Black Scorpions Malmö i 176 separata ärenden. Det handlar om bland annat bedrägeri, narkotikabrott, misshandel, utpressning och rån. Det resulterade i 57 fällande domar. I sju fall blev det fängelsestraff.

FAKTA

Sju dömda till fängelse


• Black Cobra ägnar sig åt traditionell gängkriminalitet, bland annat utpressning, vapenbrott och narkotikabrott.
• Hittills har gänget inte kunnat kopplas till våldsdåd i Malmö. Men i Köpenhamn har Black Cobra visat sig väldigt våldsbenäget.
• I Malmö har sju medlemmar dömts till fängelsestraff.
• Polisen uppmanar skolpersonal och föräldrar att vara uppmärksamma på begreppen Black Cobra och Black Scorpions och tipsa polisen när de hör talas om gängen.
Källa: Polisen.
(TT)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!