Foto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren

Black Cobra försöker värva folk

Publicerad
Uppdaterad
Det kriminella gänget Black Cobra försöker värva nya medlemmar i Malmö.
Målgruppen är framför allt ungdomar i Rosengård.
Argumentet för att de ska gå med - fri tillgång till skjutvapen.
Det kriminella gänget Black Cobra etablerades i Banmark 1999 men det är först under senhösten och våren 2008 som de även dök upp i Sverige. I Sverige finns dessutom en underavdelning till Black Cobra, Black Scorpions. Enligt polisen har man i nuläget identifierat ett 30-tal ungdomar som ingår i Black Cobra Sweden och Black Scorpions Malmö. 25 av dem är under 25 år och nu vill de bli fler.

Lovas vapen

Sedan ett par månader bedriver Black Cobra en rekryteringskampanj i Malmö som är speciellt inriktad mot ungdomar i Rosengård. De som väljer att gå med i gänget lovas fri tillgång till skjutvapen. Polisen uppmanar därför föräldrar och skolpersonal att vara extra uppmärksam och höra av sig om de får någon information om de båda gängen.
– Att ingå i ett kriminellt gäng är inte så glamoröst som många ungdomar tror. Unga nyrekryterade tvingas hela tiden att begå brott av olika slag. De kan få agera knark- och/eller vapenbärare, vara springpojkar, begå bedrägerier, stölder, lagerhållning av stöldgods, vapen och narkotika med mera. Vidare ingår det i medlemskapet att ständigt bli utsatt för poliskontroller och gripanden, säger Göran Landvall vid Länskriminalpolisen i Skåne i ett pressmeddelande.

Fler förundersökningar inletts

Enligt polisen har flera förundersökningar inletts mot medlemmar i Black Cobra Sweden och Black Scorpions Malmö straff. Under 2008-2009 figurerade medlemmar i Black Cobra Sweden och Black Scorpions Malmö i 176 separata ärenden. Det handlar om bland annat bedrägeri, narkotikabrott, misshandel, utpressning och rån. Det resulterade i 57 fällande domar. I sju fall blev det fängelsestraff.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag