Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåbär kan rädda synen

MALMÖ. En morgon när Björn Swedmark, 81, vaknade och tittade ut genom fönstret var solen svart.
Samtidigt hade han grus i ögonen.
Blåbärets inverkan på synen konstaterades redan under andra världskriget.
Björn Swedmark, 81, i Malmö hade en skada på gula fläcken. Han rekommenderads ett peparat som innehåller blåbär och märkte redan efter tre veckor en klar förbättring.
Efter några veckor fick han tid på ögonkliniken på sjukhuset i Malmö (UMAS). - Läkaren konstaterade att det var en skada på gula fläcken. Ett inte ovanligt symptom hos äldre människor som man inte kan göra något åt, berättar Björn Swedmark.

Blev yr

Det var inget trevligt besked att få. Björn Swedmark hade inte bara starkt begränsad syn, han blev yr, kände det ofta som om han var berusad. - Det var min son som gav mig preparatet Strix Forte och på mindre än tre veckor märkte jag en klar förbättring. Nu kan jag både spela golf och cykla på stan igen. Björn Swedmark bestämde sig för att gå till en annan läkare, denna gång på lasarettet i Lund. Han hamnade hos överläkare Vesna Ponjavic på ögonkliniken som kunde konstatera att skadan på gula fläcken höll på att läka ut.

Utläkt

I journalen konstaterar hon "sannolikt utläkt pigmenteplteblåsa". I dag har Björn Swedmark ätit preparatet i sju månader. Han kan konstatera en ständig förbättring av synen. - Det senaste är att jag nu också kan urskilja färger, det är en fantastisk förbättring, säger han

Byta glasögon

Han har besökt sin optiker, Joan Ferraro, och kommer förmodligen att få byta till glasögon med lägre styrka. - Avståndsbedömningen påverkas mycket negativt när gula fläcken är skadad. - Det är därför patienten känner sig yr och illamående, säger Joan Ferraro. FAKTA: Känt sedan tidigare
  • Blåbärets inverkan på synen konstaterades redan under andra världskriget. Engelska stridspiloter fick bättre mörkerseende när de åt blåbärsmarmelad.
  • Med en befolkning som har allt fler åldringar är förändringar i gula fläcken ett växande problem. Reslultatet kan bli nedsatt syn, starr eller besvär med torra och ansträngda ögon.
  • Blåbär, liksom frukt och grönt kan förhindra och ibland bota problemen. Blåbär innehåller antocyanin, en antioxidant som skyddar och stärker de tunna blodkärlen i ögat. Antocyanin finns också i vinbär, plommon, russin och mörka druvor.
    • Ögonläkaren Laszlo Galanthai-Fekete från Göteborg har i åratal använt stora doser antioxidanter till patienter med åldersförändringar i gula fläcken. - Jag är förvånad över att inte fler svenska kollegor följer efter då amerikanska studier visar att risken att utvecka besvären minskar med 25 procent bland högrisk patienter om de får höga doser med C- och E-vitamin, retinol och zink, berättar han för hälsotidskriften Prosana.