Blåbär kan rädda synen

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. En morgon när Björn Swedmark, 81, vaknade och tittade ut genom fönstret var solen svart.
Samtidigt hade han grus i ögonen.
Blåbärets inverkan på synen konstaterades redan under andra världskriget.
Björn Swedmark, 81, i Malmö hade en skada på gula fläcken. Han rekommenderads ett peparat som innehåller blåbär och märkte redan efter tre veckor en klar förbättring.
Efter några veckor fick han tid på ögonkliniken på sjukhuset i Malmö (UMAS). - Läkaren konstaterade att det var en skada på gula fläcken. Ett inte ovanligt symptom hos äldre människor som man inte kan göra något åt, berättar Björn Swedmark.

Blev yr

Det var inget trevligt besked att få. Björn Swedmark hade inte bara starkt begränsad syn, han blev yr, kände det ofta som om han var berusad. - Det var min son som gav mig preparatet Strix Forte och på mindre än tre veckor märkte jag en klar förbättring. Nu kan jag både spela golf och cykla på stan igen. Björn Swedmark bestämde sig för att gå till en annan läkare, denna gång på lasarettet i Lund. Han hamnade hos överläkare Vesna Ponjavic på ögonkliniken som kunde konstatera att skadan på gula fläcken höll på att läka ut.

Utläkt

I journalen konstaterar hon "sannolikt utläkt pigmenteplteblåsa". I dag har Björn Swedmark ätit preparatet i sju månader. Han kan konstatera en ständig förbättring av synen. - Det senaste är att jag nu också kan urskilja färger, det är en fantastisk förbättring, säger han

Byta glasögon

Han har besökt sin optiker, Joan Ferraro, och kommer förmodligen att få byta till glasögon med lägre styrka. - Avståndsbedömningen påverkas mycket negativt när gula fläcken är skadad. - Det är därför patienten känner sig yr och illamående, säger Joan Ferraro. FAKTA: Känt sedan tidigare
 • Blåbärets inverkan på synen konstaterades redan under andra världskriget. Engelska stridspiloter fick bättre mörkerseende när de åt blåbärsmarmelad.
 • Med en befolkning som har allt fler åldringar är förändringar i gula fläcken ett växande problem. Reslultatet kan bli nedsatt syn, starr eller besvär med torra och ansträngda ögon.
 • Blåbär, liksom frukt och grönt kan förhindra och ibland bota problemen. Blåbär innehåller antocyanin, en antioxidant som skyddar och stärker de tunna blodkärlen i ögat. Antocyanin finns också i vinbär, plommon, russin och mörka druvor.
  • Ögonläkaren Laszlo Galanthai-Fekete från Göteborg har i åratal använt stora doser antioxidanter till patienter med åldersförändringar i gula fläcken. - Jag är förvånad över att inte fler svenska kollegor följer efter då amerikanska studier visar att risken att utvecka besvären minskar med 25 procent bland högrisk patienter om de får höga doser med C- och E-vitamin, retinol och zink, berättar han för hälsotidskriften Prosana.
  Thorbjörn Falk
  Thorbjörn Falk

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Kvällspostens startsida

  Mest läst i dag