Johanna Broselid vill utrota fördomarna om islam. Foto: Privat
Johanna Broselid vill utrota fördomarna om islam.  Foto: Privat

Bjuder in allmänheten till stormöte om islam

Publicerad

Kalmar domkyrkoförening ska slå hål på fördomarna.

Tillsammans med en Korankännaren Omar Alzokani bjuds allmänheten in till ett stormöte – om islam och kristendom.

– Terroristattackerna i Bryssel skapar självklart en rädsla, men vi kan inte vara rädda för alla, säger Johanna Broselid, komminister i Kalmar domkyrka.

Med terrorn i Bryssel färskt i minnet är det dags att prata om fördomar, i synnerhet fördomar om islam.

Därför bjuds allmänheten in till ett stormöte tillsammans med Omar Alzokani som har studerat Koranen på universitetsnivå i Damaskus, Syrien.

– Det känns som en viktig uppgift, så klart. Vi står inför något som känns nytt och ibland gör oss rädda, säger Johanna Broselid.

"När vi tänker på muslimer..."

Att en person med kunskap om Koranen bjuds in är ingen tillfällighet. Inte heller att det sker nu.

Därför vill man försöka utrota fördomarna.

– Jag tror att en viktig del i det är att få prata om religionen, för när vi tänker på muslimer så tänker vi på krig i religionens namn och jag tror inte att det är bara så. Till en del, ja. Men hela den gruppen och hela den religionen är inte så, säger Johanna Broselid till Radio Kalmar P4, som var först att rapportera om mötet.

Fördomar

Men Johanna Broselid berättar inte bara om fördomar mot islam.

Hon menar att vi alla har fördomar om mycket – och att vi inte alltid vet om dem.

– Fördomar möter jag också som kristen, om hur kristna ska vara. Om hur människor ska vara. Man gör snabba generaliseringar. Ibland är det en hjälp och ibland en måste de bearbetas några vändor till, säger Johanna Broselid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag