Superhjälten POOW gör det roligare att äta. Foto: POOW ApplicationsSuperhjälten POOW gör det roligare att äta. Foto: POOW Applications
Superhjälten POOW gör det roligare att äta. Foto: POOW Applications
Björn Cronzell skapade appen när sonen Jonathan inte ville äta. Foto: PrivatBjörn Cronzell skapade appen när sonen Jonathan inte ville äta. Foto: Privat
Björn Cronzell skapade appen när sonen Jonathan inte ville äta. Foto: Privat

Björn ville få sin son att äta – nu får fler barn hjälp

Publicerad

När Jonathan var i 2-3-årsåldern och inte ville äta skapade hans pappa en superhjälte.

Nu har POOW utvecklats till en app.

– Appen ska göra ätandet roligt, säger Björn Cronzell.

Jonathan, som bor i skånska Höör, är sju år gammal i dag, är pratsam och glad och äter det mesta. När han var 2,5 år fick han diagnosen autism. 

Ett år senare var han fortfarande helt utan verbalt språk – och han åt bara pannkakor, välling och knäckebröd.

– Jag ville ändra hans matvanor, och vi förstod att han fungerade bra med storytelling. När ett barn hade tagit hans bil och han var upprörd över det kunde man rita bilder kring det, säger Björn Cronzell.

Han började med att rita superhjälten POOW på ett papper. Jonathan fortsatte med samma sorts mat, men den tecknade figuren introducerades i måltiderna.

– Jag tänkte att om jag ritar in hans ätande i något han gillar, så blir det lättare, säger Björn Cronzell.

Åt tillsammans med superhjälten POOW

Så småningom började familjen introducera ny mat för Jonathan. 

– Varje gång han tog en tugga så hände något med POOW, säger Björn Cronzell.

Att äta tillsammans med superhjälten POOW gjorde att maten blev roligare för Jonathan, men gjorde också att han fick mer kontroll över situationen. Tidigare hade han suttit i ett separat rum när det var lunch på förskolan, men det ändrades.

– Det slutade med att han åt med alla andra. Han fick tillbaka till självförtroende, det var tydligt, säger Björn Cronzell.

Inga detaljer som stjäl uppmärksamheten

Nu har den tecknade figuren blivit en app. Under processen blev pojkhjälten en hen och flera detaljer slipades bort.

– Många barn som har diagnoser är väldigt detaljfokuserade. Därför har vi tagit bort fingrarna, så att de inte fastnar där med sin uppmärksamhet. POOW har "vanthänder", säger Max Ehle, vd vid Malmöbaserade Code & Design som utvecklat appen.

Företagets designer Emelie Hallgard har gjort världen kring POOW.

– Vi var tydliga med att det inte skulle vara en 3D-värld, utan 2D. Enkelt, fast ändå fint. Vi skalade ner på alla detaljer för att det ska vara färre intryck. Vi har testat oss fram, säger Björn Cronzell.

I appen kan man ta bilder av en tom tallrik, lägga på mat och sudda ut den eftersom. När man äter får superhjälten påfylld energi i sitt batteri.

– Appen ska göra ätandet roligt. Barnet går in i den världen och gör uppdrag, säger Björn Cronzell.

Pappa Björn: Det är ingen mirakelapp

POOW-appen skapades för Jonathan som har autism men kan användas av vilka föräldrar och barn som helst, som vill göra ätandet roligare.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det är ett verktyg. Det är ingen mirakelapp. Det handlar fortfarande om att sitta ner med sina barn och göra det roligt, säger Björn Cronzell.

Appen kom för iPad för några veckor sedan och släpps för övriga plattformar senare i höst.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag