Björn tvingas betala för sin egen operation

Lider. Björn Hansen i Kävlinge visar upp sitt åderbråck för Kvällsposten. Åderbråcket på hans vänsterben är stort och plågsamt, men inte tillräckligt besvärligt anser landstinget som inte tänker bekosta en operation.
Foto: Sanna Dolck

Rörläggaren Björn Hansen, 50, från Kävlinge har ett stort åderbråck på vänster ben.

Bråcket smärtar så kraftigt att han knappt kan jobba men om han ska opereras måste han betala ingreppet själv.

-Man blir både ledsen och förbannad, säger Björn.

Åderbråcket på Björns vänstra ben är både stort och smärtsamt. Det sträcker sig upp över knäet och ställer till rejält med problem för den 50-årige rörläggaren från Kävlinge.

Svårt att jobba

- Det smärtar något så fruktansvärt, benet domnar bort och det är svårt att sova. Och det är svårt att jobba som rörläggare med den här smärtan, jag sitter ju ofta på knäna när jag jobbar, berättar han.

Nobbad på vårdcentral

Det stora åderbråcket dök plötsligt upp på benet för omkring en månad sedan. I hopp om vård och behandling sökte Björn hjälp på en vårdcentral.

- Men läkaren där tittade på det och sa att landstinget inte skulle stå för en sådan operation. De har en skala de går efter och ligger man under där så får man betala själv, bedöms man ha nog stora problem får man hjälp, säger Björn Hansen.

Kostar 23 000 kr

Han fick en remiss till den privata vårdkliniken Venous Centre i Malmö. Där var han i onsdags och fick ett nytt negativt besked.

- Jag blev röntgad och läkaren där konstaterade att jag har ett åderbråck. Men eftersom jag inte når upp i deras skala måste jag betala för operationen själv. Och det går inte, den operationen kostar 23 000 kronor och så mycket pengar har jag inte, säger han.

Björn Hansens problem med sitt åderbråck är alltså inte så stora att de kvalar in för att bli opererad på landstingets bekostnad och det stör honom.

Riskerar sjukskrivning

- Det smärtar och gör ont, är det bättre att jag blir sjukskriven och går hemma? Vad kostar inte det samhället, säger Björn Hansen som tycker att han kommit i kläm i vårdapparaten.

-Jag har betalat skatt i många år men ändå kan jag inte få hjälp. Jag kan förstå att man får betala för kosmetiska ingrepp men jag har ju problem av det här i och med att benet smärtar.

Men det finns hopp för Björn att få sitt åderbråck behandlat vid någon annan klinik, åderbråck opereras bland annat på sjukhusen i Kristianstad, Ängelholm och i Ystad.

Dock gäller fortfarande att han måste uppfylla de tidigare nämnda kriterierna.

-Allt det här är jobbigt och jag känner mig både ledsen och förbannad. Smärtan har blivit värre och värre och när jag söker hjälp får jag alltså ingen hjälp, det känns inget vidare.

320 000 skåningar bedöms ha åderbråck

Venous Centre har ett vårdavtal med Region Skåne och kirurgen Anders Lundell berättar hur det fungerar.

- Vi har ett vårdavtal med Region Skåne om att operera åderbråckspatienter åt dem. Patienterna måste uppfylla vissa kriterier. Det ska vara patienter med bensår orsakade av bråck eller patienter med hudförändringar som kan leda till bensår. De patienterna har det jättebesvärligt och opereras på landstingets bekostnad.

Enligt honom har omkring 320 000 skåningar åderbråck, vissa större än andra.

- Någonstans måste man ju dra gränsen för vad det offentliga ska betala. Om vi skulle operera alla med åderbråck, vilket vi gärna skulle göra, skulle man nog behöva höja landstingsskatten ordentligt. Hur många är beredda på en sådan höjning?

Många patienter med åderbråcksproblem når inte upp till gränsen för att bli opererad på skattebetalarnas pengar.

- Man kan glida på de här indikationerna om åderbråcken är stora och kraftiga. Men då måste man ha ganska uttalade besvär.

- En patient som inte är nöjd med vår bedömning står det fritt att ta kontakt med andra vårdenheter som behandlar åderbråck, eller med oss igen för en ny bedömning av en annan läkare, en second opinion, säger Anders Lundell.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!