Lider. Björn Hansen i Kävlinge visar upp sitt åderbråck för Kvällsposten. Åderbråcket på hans vänsterben är stort och plågsamt, men inte tillräckligt besvärligt anser landstinget som inte tänker bekosta en operation. Foto: Sanna Dolck
Lider. Björn Hansen i Kävlinge visar upp sitt åderbråck för Kvällsposten. Åderbråcket på hans vänsterben är stort och plågsamt, men inte tillräckligt besvärligt anser landstinget som inte tänker bekosta en operation.  Foto: Sanna Dolck

Björn tvingas betala för sin egen operation

Publicerad

Rörläggaren Björn Hansen, 50, från Kävlinge har ett stort åderbråck på vänster ben.

Bråcket smärtar så kraftigt att han knappt kan jobba men om han ska opereras måste han betala ingreppet själv.

-Man blir både ledsen och förbannad, säger Björn.

Åderbråcket på Björns vänstra ben är både stort och smärtsamt. Det sträcker sig upp över knäet och ställer till rejält med problem för den 50-årige rörläggaren från Kävlinge.

Svårt att jobba

- Det smärtar något så fruktansvärt, benet domnar bort och det är svårt att sova. Och det är svårt att jobba som rörläggare med den här smärtan, jag sitter ju ofta på knäna när jag jobbar, berättar han.

Nobbad på vårdcentral

Det stora åderbråcket dök plötsligt upp på benet för omkring en månad sedan. I hopp om vård och behandling sökte Björn hjälp på en vårdcentral.

- Men läkaren där tittade på det och sa att landstinget inte skulle stå för en sådan operation. De har en skala de går efter och ligger man under där så får man betala själv, bedöms man ha nog stora problem får man hjälp, säger Björn Hansen.

Kostar 23 000 kr

Han fick en remiss till den privata vårdkliniken Venous Centre i Malmö. Där var han i onsdags och fick ett nytt negativt besked.

- Jag blev röntgad och läkaren där konstaterade att jag har ett åderbråck. Men eftersom jag inte når upp i deras skala måste jag betala för operationen själv. Och det går inte, den operationen kostar 23 000 kronor och så mycket pengar har jag inte, säger han.

Björn Hansens problem med sitt åderbråck är alltså inte så stora att de kvalar in för att bli opererad på landstingets bekostnad och det stör honom.

Riskerar sjukskrivning

- Det smärtar och gör ont, är det bättre att jag blir sjukskriven och går hemma? Vad kostar inte det samhället, säger Björn Hansen som tycker att han kommit i kläm i vårdapparaten.

-Jag har betalat skatt i många år men ändå kan jag inte få hjälp. Jag kan förstå att man får betala för kosmetiska ingrepp men jag har ju problem av det här i och med att benet smärtar.

Men det finns hopp för Björn att få sitt åderbråck behandlat vid någon annan klinik, åderbråck opereras bland annat på sjukhusen i Kristianstad, Ängelholm och i Ystad.

Dock gäller fortfarande att han måste uppfylla de tidigare nämnda kriterierna.

-Allt det här är jobbigt och jag känner mig både ledsen och förbannad. Smärtan har blivit värre och värre och när jag söker hjälp får jag alltså ingen hjälp, det känns inget vidare.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag