Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Ranelids stolta dröm – blir etikett till egen must

Björn Ranelid har en fyra hektar stor äppelodling i Kivik.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Författaren Björn Ranelids nya stolta projekt - som flasketikett till sin egen äppelmust från odlingen i Kivik.

– Många kända personer har viner döpta efter sig. Men jag dricker inte alkohol och föredrar att ha mitt namn på en nyttig dryck, säger han.

Björn Ranelid fyller 70 på tisdag, men har bestämt att fira dagen i lugn och ro med enbart familjen i trakterna kring Kivik.

Det är också där som han under årens lopp stolt kunnat visa upp sin egen äppelodling på fyra hektar.

– Vi köpte huset med tillhörande odling 2005. Vi bor här 4-5 månader om året och jag ser det som en ynnest att få bo här varje gång jag kommer hit, säger han.

I odlingen står äppelträden i raka, långa led. Det handlar om olika sorter, Gravenstein, Red Delicious och Sveriges mest populära Transparente blance bland annat. Men Rubinola håller han allra högst.

Hemma hos Björn Ranelid i Kivik, här med hustrun Margareta och hunden.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Helt nyligen tog Kiviks Musteri över arrendet av odlingen - men Björn Ranelid har fortsatt att klippa gräsmattan mellan träden.

– Det är också där jag springer när jag är ute och motionerar, säger han.

Björn Ranelid säger att han känner en stolthet över att troligen få sin äppelmust lanserad i eget namn.

– Det var ledningen för Kiviks musteri som själva kom med idén. I Sverige har minst tio offentliga personer sitt namn på ett vin, men ingen av dem har någon vinodling. Nu blir det första gången en svensk författare får sitt namn på äppelmust. I mitt fall är det ju dessutom mina äpplen, säger Ranelid nöjt.

En nyttig dryck

Han tillägger att det känns extra bra eftersom han inte dricker alkohol och att hans namn gör sig bättre på en nyttig dryck.

– Äppelmusten kommer från livets frukt. Här finns inga tillsatser av socker och vatten. Och man slipper bli besvärad av berusning.

I bästa fall kan Björn Ranelids äpplen finnas som flaskmust redan i samband med höstens skörd.

Etiketten finns redan på planeringsstadiet och författaren har gott hopp om att få ett rejält ord med i laget.

Drycken ska heta ”Björn Ranelid must” och inget annat.

– Ranelids must låter låter inte så bra. Genitiv-s är inte så vackert. Sedan är det lite kul om man tänker på var must betyder på engelska. Det blir Björn Ranelid måste.

Uppåt 27 000 flaskor Ranelid-dryck är planerade i en första omgång. Björn Ranelid vill att R:et i Ranelid ska få en sväng på etiketten som går upp i skaftet på äpplet.

Sonen ska titta

– Min son August är konstnär, så jag vill att han är med och tittar på detta, säger Björn Ranelid. 

Efter födelsedagen i Skåne planerar författaren för fullt med att viga fler brudpar. Under pingsthelgen håller han spontanbröllop för 22 par på Stadsmuseets då nyöppnade borggård vid Slussen i Stockholm.

Sammanlagt har Björn Ranelid vid det här laget vigt åtminstone 60 par.

– Det är inget jag tar betalt för. Jag ser det som ett hedersuppdrag, att just de väljer mig. Det är finare än att få Nobelpriset.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!