Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Ranelid blir ny krönikör på Kvällsposten

Björn Ranelid är ny krönikör på Kvällsposten.Foto: Pressbild
Björn Ranelid i sitt älskade Österlen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Under jubileumsåret 2018 – då Kvällsposten fyller 70 år – kommer flera nya krönikörer att presenteras.

Och först ut blir: Björn Ranelid!

Varannan fredag – både på webben och i Kvällsposten – skriver en av Sveriges mest prisbelönta pennor i sin egen kolumn.

– Jag har ett långvarigt förhållande till Malmö och bär med mig staden i hjärtat, säger Björn Ranelid.

I julas kunde Kvällspostens läsare och tittare följa en julkalender med Björn Ranelid. I 24 delar bjöd författaren på egenskrivna texter om julen, barndomen, kärlek och hopp, ända fram till julafton.

Ett mycket uppskattat inslag på såväl webben som i tidningen.

Och nu blir det mer Björn Ranelid i Kvällsposten – i form av krönikor!

Den omtyckte författaren blir först ut av Kvällspostens nya krönikörer som presenteras senare under året. Sedan tidigare skriver Maria Rydhagen, Nellie Erberth, Federico Moreno, Lars Klint och chefredaktör Katrin Säfström krönikor i tidningen.

 

LÄS MER: Kvällspostens nya krönikörer

 

Skrev om sin vän, Johannes Brost

För att nämna några saker från Björn Ranelids långa karriär, kan man nämna Augustpriset från 1994, för boken “Synden”, han har vunnit Aftonbladets kulturpris, Malmö Stads kulturpris, Bernspriset samt Region Skånes stora kulturpris. Han har även vunnit Hasse och Tages pris 2012 och var den förste mottagaren av Lars Ahlins stipendium.

I dag är Björn Ranelid en av Sveriges främsta författare och skribent med 34 böcker, mängder av utmärkelser och priser samt ett otal antal föreläsningar och krönikor i ryggen. Nu ska Ranelid bjuda Kvällspostens läsare på betraktelser och kommentarer om samtiden varannan fredag, med start den 19:e januari. Men redan förra fredagen skrev Ranelid i Kvällsposten om sin nyligen bortgångne vän, Johannes Brost. 

 

LÄS MER: Björn Ranelid om sin vän, Johannes Brost: "Du firade triumfer"

 

"Röst som sticker ut"

Ranelid bor numera i Stockholm, men har kvar sitt sommarhus på Österlen – och i hjärtat finns Skåne kvar. Malmöborna är stolta över sin Björn, och stoltheten över barndomsstaden är ömsesidig.

–  Vi förväntar oss den oefterhärmliga Ranelidskan, välskrivna texter från en av våra vassaste pennor och en stark skånsk röst som sticker ut i det myller av åsikter som finns, säger Christer El-Mochantaf, redaktionschef på Kvällsposten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!