Björn Ranelid är ny krönikör på Kvällsposten. Foto: PressbildBjörn Ranelid är ny krönikör på Kvällsposten. Foto: Pressbild
Björn Ranelid är ny krönikör på Kvällsposten. Foto: Pressbild
Björn Ranelid i sitt älskade Österlen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGBjörn Ranelid i sitt älskade Österlen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Björn Ranelid i sitt älskade Österlen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Björn Ranelid blir ny krönikör på Kvällsposten

Publicerad

Under jubileumsåret 2018 – då Kvällsposten fyller 70 år – kommer flera nya krönikörer att presenteras.

Och först ut blir: Björn Ranelid!

Varannan fredag – både på webben och i Kvällsposten – skriver en av Sveriges mest prisbelönta pennor i sin egen kolumn.

– Jag har ett långvarigt förhållande till Malmö och bär med mig staden i hjärtat, säger Björn Ranelid.

I julas kunde Kvällspostens läsare och tittare följa en julkalender med Björn Ranelid. I 24 delar bjöd författaren på egenskrivna texter om julen, barndomen, kärlek och hopp, ända fram till julafton.

Ett mycket uppskattat inslag på såväl webben som i tidningen.

Och nu blir det mer Björn Ranelid i Kvällsposten – i form av krönikor!

Den omtyckte författaren blir först ut av Kvällspostens nya krönikörer som presenteras senare under året. Sedan tidigare skriver Maria Rydhagen, Nellie Erberth, Federico Moreno, Lars Klint och chefredaktör Katrin Säfström krönikor i tidningen.

 

LÄS MER: Kvällspostens nya krönikörer

 

Skrev om sin vän, Johannes Brost

För att nämna några saker från Björn Ranelids långa karriär, kan man nämna Augustpriset från 1994, för boken “Synden”, han har vunnit Aftonbladets kulturpris, Malmö Stads kulturpris, Bernspriset samt Region Skånes stora kulturpris. Han har även vunnit Hasse och Tages pris 2012 och var den förste mottagaren av Lars Ahlins stipendium.

I dag är Björn Ranelid en av Sveriges främsta författare och skribent med 34 böcker, mängder av utmärkelser och priser samt ett otal antal föreläsningar och krönikor i ryggen. Nu ska Ranelid bjuda Kvällspostens läsare på betraktelser och kommentarer om samtiden varannan fredag, med start den 19:e januari. Men redan förra fredagen skrev Ranelid i Kvällsposten om sin nyligen bortgångne vän, Johannes Brost. 

 

LÄS MER: Björn Ranelid om sin vän, Johannes Brost: "Du firade triumfer"

 

"Röst som sticker ut"

Ranelid bor numera i Stockholm, men har kvar sitt sommarhus på Österlen – och i hjärtat finns Skåne kvar. Malmöborna är stolta över sin Björn, och stoltheten över barndomsstaden är ömsesidig.

–  Vi förväntar oss den oefterhärmliga Ranelidskan, välskrivna texter från en av våra vassaste pennor och en stark skånsk röst som sticker ut i det myller av åsikter som finns, säger Christer El-Mochantaf, redaktionschef på Kvällsposten.

Jakob Kjelldén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag