Superdryck. Håret har kanske rest sig på Mats Olsson. En mun björksav påverkar nämligen det mesta i kroppen. Snart ska det också finnas som vin på Systembolaget. Foto: LARS PALMBORG
Superdryck. Håret har kanske rest sig på Mats Olsson. En mun björksav påverkar nämligen det mesta i kroppen. Snart ska det också finnas som vin på Systembolaget.  Foto: LARS PALMBORG

Björksav - en riktig dunderdryck

Publicerad
Uppdaterad
KRISTIANSTAD. Mats Olsson häller upp.
- Skål, säger han.
Och häller i sig en slurk björksav.
- Det här får håret att växa.
Förr i tiden, för över 100 år sedan, var björksav en stor naturprodukt. Det användes till att läka och bota eller bara för att pigga upp. När saven stiger i kroppen, ni vet.
Sex skåningar har nu slagit sig samman i Naturprodukter Björk AB. Deras mål är att återupprätta björksavens förlorade heder.

Används mot cancer

Två veckor under våren, precis före lövsprickningen, slår de till.
Det är då man tar saven ur de skånska björkarna.
– Tio liter per björk och dag brukar det bli, säger Mats Olsson från Arkelstorp norr om Kristianstad, en av de sex björksavsentusiasterna.
Efter ”mjölkningen” börjar finjobbet.
– En del av saven skickas till Rigshospitalet i Köpenhamn där det används i cancerforskningen, säger Mats och påpekar att björksav länge betraktats som en verksam produkt mot cancer.

Gott i glass

Men det finns många andra användningsområden.
Tillsammans med Ottos glassfabrik i Yngsjö har man tagit fram två sorbetglassar där björksaven används i stället för både mjölk och grädde.
Kalorisnålt och jättegott, trots avsaknaden av grädde. Vi vet, vi har testat.

Håret tillbaka

Hårschampo och balsam är andra produkter där björksaven kan vara bas. I Frankrike är det stora produkter.
– Saven kan ge tillbaka förlorad hårväxt, säger Mats.
Den största tillgången är dock att den stärker kroppens immunförsvar.

Före snuvan

Några munnar björksav när förkylningen står bakom hörnet kan göra susen.
Och så görs det vin av saven. Det är en ny produkt från skåningarna, men det finns faktiskt redan björksavsvin på Systembolaget.
– Men inget skånskt. Vi hoppas få ut det under hösten.

Snart i vanliga butiker

En flaska kommer att kosta runt hundralappen. Men nöjer man sig med ren björksav så kostar den mellan 20–30 kronor litern, beroende på förpackning.
– Än finns det bara på hälsokostbutiker, men vi hoppas snart få ut det i vanliga butiker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag