Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björkegrens butler fabricerade ett alibi

Här är sista bilden på butlern - polisens huvudmisstänkte för mordet på Carl-Eric Björkegren.
Foto: Krister Hansson

Här är sista bilden på butlern - polisens huvudmisstänkte för mordet på Carl-Eric Björkegren.

Men mannen försvann från Sverige samtidigt som Björkegren själv.

Efter att först ha ljugit ihop ett alibi för morddagen, misstänker polisen.

- Han fabricerade ett alibi. Vi tycker att det är rätt så uppenbart, säger utredaren Börje Sjöholm till P3 Dokumentär.

Drygt två veckor efter att affärsmannen Carl-Eric Björkegren, 74, försvann polisanmälde familjen försvinnandet. Så här i efterhand kan det tyckas som lång tid att vänta.

- Det första du gör är att hitta lösningar själv, inte att ringa polisen, säger sonen Carl Björkegren i programmet "P3 Dokumentär: Gåtan Björkegren".

Dessutom trodde många till en början att Björkegren försvunnit självmant på grund av sin gigantiska skuld efter konkursen tre år tidigare.

Men Börje Sjöholm, då utredare vid Helsinborgspolisen, ansåg att teorin om frivilligt försvinnande var orimlig.

- Han var van vid markservice, han hade svårt att fixa saker själv. Och dessutom är det osannolikt att han inte skulle ha kontakt med sina barn, säger Börje Sjöholm i "P3 Dokumentär: Gåtan Björkegren".

Då startade en mordutredning.

Skulle passa barn

Butlern var den sista person som såg Carl-Eric Björkegren i livet. Enligt hans vittnesmål var Björkegren hemma i sitt hus på förmiddagen den 2 juni 1994. Butlern gav sig iväg ett par timmar för att passa sitt barn. Då han återvände var både Björkegren och packningen borta.

- Det tror vi inte på. Vi tror att Björkegren försvann kvällen innan, eller natten. Inget tyder på att butlern har rätt. Och hela hans agerande på förmiddagen var konstigt. Han fabricerade ett alibi. Vi tycker att det är rätt så uppenbart, säger Börje Sjöholm.

Mängder med tips

De första åren efter försvinnandet kom det in mängder med tips. Carl-Eric Björkegren shoppade på NK i Stockholm, han bodde på hotell i Oman, han gick på banken i Schweiz och han bodde i primadonnan Git Gays bror hus i Paraguay för att ta några av de mer exotiska. Ibland kom det också bilder, någon av dem "otroligt lika, fast det var något som inte stämde", enligt sonen. Börje Sjöholm tycker att polisen gick till botten med alla tips.

- Vi kontrollerade en mängd uppgifter. Ingen av dem stämde. I vissa fall var det väldigt likt.

Nu har 18 år gått, och polisen är inte mycket klokare.

- Egentligen vet vi inte ett dugg. Men det är svårt att tänka sig att han skulle ha hållit sig undan så länge, säger Sjöholm.

Själv är han numera chef för länskrim i Skåne. Men han har svårt att tro att kollegerna i Helsingborg löser hans gamla fall.

- Det har gått för lång tid. Det är en person eller ett fåtal som känner till vad som hänt. Har de inte trätt fram hittills, så gör de inte det nu.

Har en bestämd bild

Börje Sjöholm själv har en ganska bestämd bild av vad som hände Carl-Eric Björkegren, då, i juni 1994, även om det inte gått att bevisa.

- Jag tror att han är mördad under kvällen eller natten, och sedan bortskaffad från platsen. Motivet: "Hämnd eller pengar".

Carl-Eric Björkegrens barn har samma tankar, även om de vill peka ut butlern som misstänkt.

- Det är någon som har gjort honom illa, säger sonen Carl Björkegren bestämt.

- Antingen är det ett simpelt rånmord på plats. Eller så är det någon stalkare som gjorde det exempelvis för att han hade så stora skulder, säger dottern Anne Björkegren.

- Han har blivit bragt om livet. Varför vet vi inte, och inte heller vem. Någon trodde att han hade pengar hemma.

Har litat på polisen

Barnen säger till Kvällsposten att man aldrig anlitat en privatdetektiv för att jaga efter en egen sanning, utan räknat med polisutredningen.

- Nej, det är ingen av oss som har försökt något sådant, säger Anne Björkegren.

- Men det är samtidigt skrämmande. Jag vet inte om jag vill veta det. Det är bara att leva med det här. Jag kan inte göra något åt det. Jag är nöjd med mitt liv nu, och mår bra, säger Carl Björkegren.

Anton Berg som gjorde programmet "P3 Dokumentär: Gåtan Björkegren" vet inte var butlern finns och har inte heller försökt få reda på det.

- Inte en aning. Jag har inte ens försökt få tag på honom. Han lär ju inte ha något intresse av att prata.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!