Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bitter arvsstrid på Trollenäs slott

Arvingarna rustar till strid. Nils och Rigmor Trolle har bott på övervåningen på Trollenäs slott i över 25 år. Efter hans död har hon bott kvar. "Min makes vilja var att jag skulle kunna bo kvar i vårt hem så länge jag lever", säger hon.Foto: Joachim Wall
Nils Trolle på Trollenäs dog i december.
Nu anklagar friherrens tre barn änkan, Rigmor Trolle, för att ha utnyttjat pappans demens och fått honom ändra sitt testamente till hennes fördel.
- En fruktansvärd anklagelse, kontrar hon.

FAKTA

Nils Trolle bytter advokater
1991 skriver Nils Trolle två testamenten, hur slottsegendomen, inventarierna och andra tillgångar ska delas upp mellan barnen. Dottern ska där ärva sommar­bo staden i Torekov, och 4 000 kvadratmeter mark, taxerad till nästan tre miljoner kronor. Testamentena upprättas av familjeadvokaten, Pensers byrå i Eslöv.
2005 görs ett tillägg: hustrun Rig­mor ges rätt att bo kvar på Trollenäs i fem år efter hans död, liksom "livstids nyttjanderätt" till villan i Torekov - samma advokatbyrå.
2007 ändras testamentet och hustrun får ärva Torekovsvillan. Maj 2009 görs ännu en ändring - hustrun får rätt att bo kvar på slottet livet ut. Nu anlitas andra advokater.

Nils Trolle blev 86 år, och lämnade efter sig 1500-talsslottet utanför Eslöv och en stor sommarvilla i Torekov.
Slottsbyggnaden ska på sikt föras över till Trollenäs gods AB som ägs av äldste sonen Ulf Trolle, men tillhör än så länge dödsboet. Verksamheten med fest- och konferenslokaler är fortsatt utarrenderad till en Lundakrögare.
Rigmor Trolle, 75 år, bor kvar i parets privata bostad i slottets övervåning. I alla fall tills vidare. Arvstvisten rör hennes rätt att bo kvar där samt rätten till villan i Torekov.
- Jag har arbetat med Trollenäs i 29 år och det var min makes vilja att jag skulle kunna bo kvar här så länge jag lever.
- Talet om att jag skulle ha ändrat eller försökt påverka testamentet är lögn.
Enligt makens sista testamente har hon rätt att bo kvar i parets våning på livstid, hon ärver även villan i Torekov.
De tre syskonen - Ulf, 60, och Gustaf Trolle, 58, och Anna Trolle Wallmark, 56 - är barn från Nils Trolles första äktenskap. Enligt dem var pappan dement och i stark beroendeställning till Rigmor Trolle när han ändrade sitt testamente. De menar också att ändringarna inte heller bevittnats på rätt sätt.

"Väldigt fult av barnen"

En anställd har berättat om hur hon i december 2007 blev inkallad till ett rum där makarna Trolle och en tredje person befann sig. Enligt kvinnan satt Nils Trolle och sov i sin rullstol. Hon ombads att bevittna testamentet som han redan skrivit under.
Enligt syskonen var pappan svårt märkt av sjukdom de sista tio åren av sitt liv.
- Min make var inte dement eller psykiskt svag och det är väldigt fult av barnen att påstå det, säger Rigmor Trolle.

Stämde änkan

I maj stämde syskonen henne och krävde att testamentet ogiltigförklaras. I går hölls muntlig förberedelse i Lunds tingsrätt.
- Vi har försökt nå en frivillig lösning. Men vi förstod ganska snart att det inte skulle gå, säger Ulf Trolle.
Nu ska parterna komma med mer bevis. Först nästa år tros änkan och de tre barnen mötas i rätten igen.