Pojkens advokat Jörgen Malmunger tror på skärpt straff i hovrätten. Foto: Micke ÖlanderPojkens advokat Jörgen Malmunger tror på skärpt straff i hovrätten. Foto: Micke Ölander
Pojkens advokat Jörgen Malmunger tror på skärpt straff i hovrätten. Foto: Micke Ölander
Den 15-årige pojken kom med flyktingströmmen till Sverige i höstas. Han placerades efter ett tag på Attendos transitboende i Maglarp utanför Trelleborg. Foto: Fritz SchibliDen 15-årige pojken kom med flyktingströmmen till Sverige i höstas. Han placerades efter ett tag på Attendos transitboende i Maglarp utanför Trelleborg. Foto: Fritz Schibli
Den 15-årige pojken kom med flyktingströmmen till Sverige i höstas. Han placerades efter ett tag på Attendos transitboende i Maglarp utanför Trelleborg.  Foto: Fritz Schibli
Under en promenad till Trelleborg blev han våldtagen av tre andra pojkar. Foto: Fritz SchibliUnder en promenad till Trelleborg blev han våldtagen av tre andra pojkar. Foto: Fritz Schibli
Under en promenad till Trelleborg blev han våldtagen av tre andra pojkar.  Foto: Fritz Schibli
"bevisläget blev ju mycket bättre när han kom och lämnade sin berättelse", säger målsägandebiträdet Jörgen Malmunger. Foto: Fritz Schibli"bevisläget blev ju mycket bättre när han kom och lämnade sin berättelse", säger målsägandebiträdet Jörgen Malmunger. Foto: Fritz Schibli
"bevisläget blev ju mycket bättre när han kom och lämnade sin berättelse", säger målsägandebiträdet Jörgen Malmunger. Foto: Fritz Schibli

Biträdet tror på skärpt straff i våldtäktsmålet

Publicerad

Den 15-årige flyktingpojken våldtogs på en åker av tre andra ensamkommande flyktingbarn.

I tingsrätten orkade han inte vittna – men i veckan gjorde han det i hovrätten.

Nu tror hans målsägandebiträde att det blir skärpt straff.

– Det räknar jag med, bevisläget blev ju mycket bättre när han kom och lämnade sin berättelse, säger Jörgen Malmunger.

På en åker utanför Trelleborg våldtogs 15-åringen av tre andra pojkar, 16 år gamla.

Då hade han bara varit i Sverige i några månader, efter att ha kommit hit med flyktingströmmen i höstas. Och det var på hans transitboende i Maglarp han träffade de tre andra pojkarna.

De frågade om han ville med på en shoppingtur in till Trelleborg, en promenad på sju kilometer, men på en åker började misshandeln som sedan övergick i två våldtäkter.

För att tysta hans rop på ska gärningsmännen ha tryckt in lera i munnen på honom.

Det hela uppdagades senare samma dygn, när pojken berättade för nattpersonal på boendet vad han varit med om.

Tvingades vittna i hovrätten

Två av de tre pojkarna dömdes till sluten ungdomsvård, åtta respektive tio månader, av Ystads tingsrätt i december förra året. En dom som försvaret inte var nöjd med.

I veckan har fallet prövats i hovrätten över Malmö och Blekinge. En stor skillnad finns mot tingsrättsförhandlingarna: den 15-årige pojken har själv deltagit.

Vid tingsrättsförhandlingarna mådde han så dåligt att han inte bedömdes kunna delta, i stället användes videoförhör från polisen.

Men i hovrätten tvingades han alltså vara med – vilket hans målsägarbiträde Jörgen Malmunger efteråt sa "gick strålande".

Nu hoppas, och tror, Jörgen Malmunger på skärpt straff för förövarna.

– Det är två veckor innan domen faller, men sämsta utfallet är ju att det blir samma som i tingsrätten. Jag håller det väl ändå för troligt att man skärper straffet, säger han.

Då faller domen mot pojkarna

Anledningen är att ett vittnesmål i rättssalen anses som mycket starkare bevis än ett bandat polisförhör, menar han.

– Det är mycket starkare. Inspelade förhör hos polisen måste man värdera med stor försiktighet ju. Så det här blir starkare, säger han.

Rättegången avslutades på onsdagen. 15-åringen var själv bara med på måndagen, och att lämna sin berättelse var svårt för honom, enligt Malmunger.

– Men när vi skildes upplevde jag att han kände en lättnad över att allt var över, säger han.

Under hovrättsförhandlingen befann sig de tre 16-åringarna i ett annat rum medan pojken lämnade sin berättelse, för att han skulle slippa se dem.

Domen faller om två veckor.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag