Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biträdande rektorer försvinner i sparpaket

Mikael Kinning, Centerpartiet.Foto: Centerpartiet
Sundsgymnasiet.Foto: NICLAS TILOSIUS

Fyra biträdande rektorer försvinner – liksom fyra ytterligare tjänster.

Det blir resultatet av Vellinges omfattande sparpaketet för skolan.

– Jag har signalerat att jag känner oro för konsekvenserna, säger Jonas Frankel, rektor på Sundsgymnasiet i Vellinge, till Sydsvenskan.

Vellinge måste spara 35 miljoner kronor för att balansera upp nästa års budget och utbildningsnämnden står för närmare hälften av den summan. Fyra biträdande rektorer försvinner, en på Sundsgymnasiet och tre på grundskolorna. Dessutom drar man in på en administrativ chef, en administratör samt ytterligare två tjänster.

Besparingen motsvarar ungefär sex miljoner kronor. Personerna som blir övertaliga kommer att varslas eller omplaceras i januari.

Jonas Frankel, rektor på Sundsgymnasiet i Vellinge.Foto: Vellinge kommun

”Vi ska starta två nya skolor om tre år, vem ska leda dem?”

Vellinges rektorer har gått samman i ett brev till utbildningsnämnden.

”Ytterst kommer detta att drabba kvaliteten för våra elever och vårdnadshavare”, skriver rektorerna bland annat.

– Vi vill värna om den pedagogiska personalen. Biträdande rektorer har inget undervisande uppdrag, försvarar Gustav Schyllert, ordförande i utbildningsnämnden, neddragningarna för tidningen.

Centerpartisten Mikael Kinning är kritisk mot beslutet.

– Vi ska starta två nya skolor om tre år, vem ska leda dem? Det borde vara våra biträdande rektorer, de är nästa generation skolledare i kommunen. Nu måste Vellinges föräldrar resa sig och ställa krav. För det här kommer i slutändan att drabba våra barn, säger Mikael Kinning till tidningen.

Gustav Schyllert, ordförande i utbildningsnämnden.Foto: Vellinge kommun