Biskop Fredrik Modéus välkomnar böneutropet i Växjö. Foto: Svenska kyrkan / Lina Alriksson / Google MapsBiskop Fredrik Modéus välkomnar böneutropet i Växjö. Foto: Svenska kyrkan / Lina Alriksson / Google Maps
Biskop Fredrik Modéus välkomnar böneutropet i Växjö. Foto: Svenska kyrkan / Lina Alriksson / Google Maps
Högtalare kommer att monteras på moskéns fasad. Foto: GoogleHögtalare kommer att monteras på moskéns fasad. Foto: Google
Högtalare kommer att monteras på moskéns fasad. Foto: Google

Biskopen välkomnar kritiserat böneutrop

Publicerad

Biskop Fredrik Modéus går nu ut på Facebook och välkomnar förslaget om muslimskt böneutrop i Växjö.

Biskopen anser rätten att utöva sin tro vara en viktig grundpelare i demokratin, och förklarar sitt stöd för Stiftelsen Växjö muslimer – vilket mötts av kritik från hans följare.

– Man ska kunna utöva sin tro, om den så är kristen, judisk eller muslimsk, säger Modéus.

Stiftelsen Växjö muslimer har ansökt om tillstånd hos polisen att göra böneutrop två gånger i veckan, vilket Kvällsposten rapporterade under måndagen.

– Böneutrop är egentligen mest en symbolisk sak men jag tror att det kan bidra till integrationen, för det är inte så att vi är här som gäster. Det skulle betyda mycket för oss och det handlar bara om några minuter i veckan, sade imam Ismail Abuhelal då.

Nu går Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, ut på Facebook och välkomnar böneutropet.

LÄS MER: Moské kan få böneutrop: ”Känna oss mer hemma” 

Förslaget, som innebär två böneutrop i veckan i totalt sex minuter – genom högtalare monterade på moskéns fasad, har mötts av blandade åsikter av såväl invånarna som politiker.

– Jag känner mig väldigt tveksam till det här om jag ska vara riktigt ärlig men jag behöver lyssna av hur resonemanget går och sova på saken innan jag tar ställning. För oss är det lite främmande, vi har ju inte haft något sådant tidigare, säger Eva Johansson (C), partiets gruppledare i Växjö kommunfullmäktige till Smålandsposten, som var först med att skriva om nyheten.

"Man ska kunna utöva sin tro"

Biskopen Fredrik Modéus är av en annan åsikt, och anser att böneutropet enbart är positivt för samhället. "Rätten att utöva sin tro är grundläggande i en demokrati", skriver han i ett uppmärksammat Facebook-inlägg.

https://www.facebook.com/fredrik.modeus/posts/10155632702113052

– I vårt land finns människor som är kristna, judar och muslimer, och mycket annat. Det är klart att det är ovant för ett land med djupa kristna rötter att se att det nu finns många som bekänner sig som muslimer i vårt land. Men kartan har förändrats. Man ska kunna utöva sin tro, om den så är kristen, judisk eller muslimsk, säger Modéus.

Inga problem att välkomna andra religioner

I samband med inlägget möttes Modéus av kritik, och många av hans följare oroar sig över att utropen kan komma störa, samtidigt som att de inte går att likställa med kyrkklockornas klang.

Dessutom skriver många av följarna att Svenska kyrkan inte bör ägna sig åt annat än den kristna tron.

Men där håller inte biskopen med. Snarare anser han att den kristna tron är så pass djupt rotad att det inte är något problem att också välkomna andra religioner.

– Det handlar inte till någon del om att förneka sin egen tro. Det är där jag tycker en del trampar fel. Jag är kristen och lever med kyrkan i min vardag, och jag har den kristna tron som modersmjölk. Det är just den djupa identiteten som gör att man kan vara öppen och tolerant mot andra, och det är viktigt, säger Modéus om kritiken.

"Det viktigaste vi kan göra är att lära känna människor som är annorlunda"

Han tror även att en av anledningarna till att böneutropet mötts av motstånd är en slags rädsla, en rädsla han själv kan känna igen.

– Det är en mycket mänsklig reaktion att vi är rädda för det vi inte känner till. Man kanske inte känner någon som är muslim, och då blir det ett hot. Det viktigaste vi kan göra är att försöka lära känna människor som är annorlunda. Då kommer vi upptäcka att de är människor, liksom vi, fortsätter biskopen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag