PEMIÆR FÖR BEDRAGAREN. I dag har filmen om György Zemplenyi alias fader Macdulio Roy som lurade 13 Malmöbor på miljoner. Foto: Bio Folkets
PEMIÆR FÖR BEDRAGAREN. I dag har filmen om György Zemplenyi alias fader Macdulio Roy som lurade 13 Malmöbor på miljoner. Foto: Bio Folkets

"Biskopen" lurade Malmöbor på miljoner

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Han lurade många på mycket. Nu har den falske biskopens härjningar i Malmö blivit film.
- Han var väldigt generös. Särskilt när folk såg på, säger filmaren Åsa Blanck.
Tillsammans med fotografen Johan Palmgren har hon skildrat hur György Zemplenyi alias fader Macdulio Roy dök upp i mars 1995 med sin specialsydda kaftan och påstod att han var biskop, utsänd av påven. När han försvann hade han lurat 13 Malmöbor att satsa två miljoner kronor på, som de trodde, antik konst. Han hade dessutom vigt ett par. 1997 ställdes han inför rätta i Ungern.

Nya historier dök upp

När Åsa Blancks filmplaner blev kända fick hon ett samtal från en skinnbutik i Malmö. Ägaren berättade att György Zemplenyi hade beställt två Elvisdräkter i skinn för att ragga finansiärer till en show i Las Vegas. Det gick inte så bra. Zemplenyi försvann - men återkom alltså ett par år senare i sin nya, religiösa skepnad.
- Så har det här projektet varit. Hela tiden nya, besynnerliga historier, säger Åsa Blanck.

Låter oss luras

Kärnfrågan i filmen är varför vi låter oss luras, ifall det är pinsamt eller mänskligt - eller ganska roligt.
- En del som blev lurade har sagt: "Det var ändå ett äventyr", säger Åsa Blanck.
Hon blev också imponerad av den ungerske kriminalpolisen som insåg Zemplenyis kaliber. Han beslöt att bara förhöra mannen korta stunder och varannan dag.
- Det var stort av honom att erkänna att han var rädd att bli manipulerad, säger Åsa Blanck.
Nu är fader Macdulio Roy död - eller?
- Vi har pendlat fram och tillbaka. De auktoriteter som har hållit på med fallet länge tror inte att han är död.
Så vad gör du om han ringer dig efter premiären?
- Haha, det är flera som har frågat det. Ja då får man väl improvisera.
Hon hoppas att den falske biskopen, om han lever, gillar filmen.
- Vi har jobbat med att inte svartmåla honom. Han hade både goda och onda sidor.

FOTNOT: I dag har filmen ”Bedragaren” premiär på Panora i Malmö.
m Mer om helgens filmer på

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag