Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgitta, 62, offer för fräcka inbrottstjuvar

Birgitta och Thomas Lowén som bor i nordöstra Skåne drabbades av inbrott mitt på dagen.Foto: MAJA ÖGREN ANDERSSON / Norra Skåne
Sommaren är högsäsong för inbrottstjuvar. Men det finns saker du kan göra för att skydda dig. OBS: GenrebildFoto: TT NYHETSBYRÅN

Tjuvarna behöver bara en kort stund för att slå din trygghet i spillror och stjäla dina dyrbarheter. 

Nu varnar polisen allmänheten för inbrottstjuvar – sommaren är högsäsong för bostadsinbrott.

– Det värsta är att de var inne och rotade bland våra saker, fruktansvärt, säger Birgitta Lowén, ett av många offer för inbrott.

Hon och maken Thomas lämnade hemmet, avsides beläget på landet i Hässleholms kommun, för att köra in till stan några timmar en lördag i februari. 

Det räckte för att deras liv skulle slås i spillror, vilket även Norra Skåne har rapporterat om.

– Det var olåst när vi kom hem, jag var nära att skälla på Thomas för att han hade glömt att låsa, men det visade sig att han visst låst, säger Birgitta Lowén.

Tjuvarna drog för gardinerna

När de kom in i hemmet såg de direkt att de drabbats av inbrott. Gardinerna var fördragna och saker låg huller om buller på golven. Även parets sovrum hade sökts igenom av de objudna gästerna.

– Först blev jag förbannad. Sedan ledsen och besviken på hur människor kan bete sig. Det värsta är att att de har rotat omkring bland våra saker.

Tjuvarna lämnade bostaden med bland annat en filmkamera med oersättliga filmer på Birgittas och Thomas barnbarns uppväxt.

Av tjuvarna finns inga spår. De bar handskar och visste helt uppenbart vad de gjorde.

Inbrottet lämnade djupa spår. Birgitta som tidigare gärna tillbringat tid hemma ensam känner numera obehag inför det. Hon ser också till att låsa efter sig, hela tiden.

45 inbrott om dagen på sommaren

Nu när sommaren står för dörren med planerade semesterresor och spontana utflykter ökar risken för att drabbas av inbrott. Enligt Stöldskyddsföreningen inträffade 4 000 inbrott i villor och lägenheter i Sverige under juni, juli och augusti förra året. Det ger ett snitt på drygt 45 inbrott om dagen.

Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid polisen i region Syd, uppmanar allmänheten till skärpt vaksamhet för att hålla tjuvar borta.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För polisen är det ingen nyhet. Perioder med ledighet innebär ofta att bostäder står tomma och lockar till sig tjuvar.

– Tyvärr är vi svenskar så ordentliga. Vi städar av och drar ner persiennerna och visar därmed att vi är på semester. Det är som att duka upp ett smörgåsbord till tjuven och säga: titta, här är det fritt fram, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i Skåne.

Polisen: Så skyddar du dig mot inbrott

# Få det att se ut som om du är hemma. Ordna med en timer åt lamporna. Se till att gräset blir klippt och brevlådan tömd, en fullproppad brevlåda är som en direkt inbjudan till tjuven.

# Sånt som du är extra rädd om, exempelvis smycken, ska du försöka gömma undan så gott det går om du inte har tillgång till ett bankfack. Om du anförtror föremålen till någon annan under tiden du är borta bör du tänka på att även den personen kan drabbas av inbrott.

# Skydda föremål som du är rädd om med DNA-märkning. Det kan fungera avskräckande för tjuven men också bidra till att du lättare får tillbaka det som stulits.

# Var uppmärksam på sådant som sticker ut i närmiljön. Memorera registreringsskyltarna på okända bilar som rör sig.

# Engagera dig och dina grannar i grannsamverkan. Tillsammans håller ni koll på er egendom och visar samtidigt tjuvar som spanar att ni har uppsikt.

”Man ska inte behöva känna så i sitt eget hem”

Tjuvar kan slå till var som helst där tillfället ges. Men särskilt utsatta är mindre samhällen nära större genomfartsleder.

– Det är lätt att bara sticka in, göra ett inbrott och sen ut på vägarna igen. Sen är man borta på nolltid.

Och när tjuvarna väl tjuvarna slagit till är det ofta svårt att härleda föremålen. Men det går att arbeta förebyggande. Anders Lindstrand, som är operativ utredningschef vid försäkringsbolaget If, har tidigare berättat för Kvällsposten att DNA-märkning har blivit vanligare.

Han att det verkningsfullt när en gärningsman grips och gods ska spåras.

– Man märker upp sina värdefulla ägodelar, och blir de stulna finns det då en större möjlighet att härleda godset. Det kan hjälpa till att få tillbaka stöldgods.

Tjuvarna som härjade hemma hos Birgitta och Thomas i norra Skåne är fortfarande borta, precis som det de stal.

– Det känns jobbigt. Nu är jag extra försiktig, man ska inte behöva känna så i sitt eget hem, säger Birgitta Lowén.