Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgits Iphone sände "demon" till dottern

Så här såg det ut när Birgit skickade meddelandet.
Foto: Privat
Här kommer demonen. Birgit kunde upprepa händelsen genom att skicka ett sms till sin man med samma emoji-symboler som dottern hade fått tidigare – och den märkliga figuren dök upp igen, mellan "tummen upp" och blomman.
Foto: Privat

Se upp alla Iphoneanvändare! Era sms kan bli något helt annat än ni hade tänkt.

När Birgit Svensson i Åsljunga skulle skicka ett snällt meddelande till sin dotter la hon till ett par symboler på slutet – en "tummen upp" och en blomma.

Men när 13-åringen fick sms:et innehöll det – en bild på en demon.

– Jag är själv kristen och skulle aldrig kunna tänka mig att göra så, säger Birgit.

Birgit har en Iphone 5 och dottern har en lite äldre Iphone 4. När dottern var bortrest över helgen ville Birgit muntra upp henne med några emojis – små symboler som finns på tangentbordet. Senaste Iphonesystemet innehåller över 900 sådana symboler att välja mellan.

– Jag skickade en "tummen upp" och en rosa blomma som såg ut som en tulpan, säger Birgit.

– Men hon blev jättearg och sms:ade tillbaka "varför skickar du demoner till mig?". Jag förstod inte alls vad hon menade och då tyckte hon förstås att jag var ännu dummare.

Efter viss förvirring insåg båda att Birgit faktiskt inte hade skickat demonbilden – den hade hamnat på dotterns skärm ändå.

– Både blomman och tummen var också där. Inget hade bytts ut mot någon annan bild. Demonen hade kommit till.

Birgit Svensson ringde Telia och frågade vad i all världen som hade hänt. Hon fick då beskedet att sådant kan inträffa när två Iphones av olika årsmodell – och med olika version av systemprogramvaran – sms:ar med varandra.

– Det verkar ju inte klokt. Varför lägger man till en symbol?

– Tänkt om jag hade skickat sms till en vän som bor långt bort. Det hade ju kunnat missuppfattas fullständigt och sluta hur illa som helst, säger Birgit.


"En fråga för tillverkaren"

Telias informationsansvarige Hans G Larsson känner inte alls till problemet.

– Jag har inte tidigare hört talas om problem att skicka emoji mellan olika Iphonemodeller. Däremot mellan Androidtelefoner och Iphones, säger han.

– Som återförsäljare av Iphone hänvisar vi till Apple. Detta är en fråga för tillverkaren.

På Apples supportsidor finns fenomenet beskrivet med några råd om hur det ska undvikas.

Kvällsposten har varit i kontakt med en representant för Apple och ställt frågor om saken – hur det kan komma sig att en person utan egen förskyllan kan skicka demonbilder till vänner och bekanta?

Men Apple har valt att inte återkomma med ett svar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!