Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgit, 70, bjöd på 70 sorters kakor

70 ÅR OCH 70 KAKOR. Birgit Nilsson firade sin födelsedag med tidernas kakfest för släkt och vänner. Och alla sorterna hade hon bakat själv!
Foto: Roger Carlsson

Glöm sju sorters kakor. 

När Birgit Nilsson i Oskarshamn firade 70-årsdagen bjöd hon gästerna på - 70 sorter. 

- Jag älskar att baka, säger hon.

Släktingar och vänner anade nog att det skulle bli en riktig kakfest. När Birgit Nilsson fyllde 60 bjöd hon på 60 sorter.

 - En del kakrecept har jag förstås själv men mycket har jag hittat i olika tidningar och böcker, berättar Birgit som under sitt yrkesliv arbetat som dagbarnvårdare.

18 stora fat

 Hon började planera för 70-årskalaset redan i februari. Det krävdes 18 stora fat för att få plats med allt på kalaset, som hölls i söndags.

 - Jag kan inte säga exakt hur lång tid det tagit att baka alltihop men det har inte varit så farligt, det är ju kul att baka.

Bävar inför 80-årsdan

 Nu pustar Birgit ut och nej, hon tänker inte göra om kakbravaden om hon blir 80.

 - Jag tror inte att jag orkar baka så många sorter då. Men man vet aldrig.

 Vilken är din favorit?

 - Min absoluta kakfavorit har jag döpt till Gröngölingen. Den är allra godast, en riktig smaskig smördegskaka.

FAKTA

Birgits favorit: Gröngölingen


Ingredienser:
2 hekto smör
2,5 dl socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
10 bittermandlar
8 dl mjöl

Så gör du:
Hacka mandeln och blanda alla ingredienserna i en bunke. Dela degen i två delar. Färga den ena delen med grön karamellfärg. Kavla ut den ofärgade delen. Gör en lång rulle av den färgade delen. Lägg den färgade degrullen på den utkavlade ofärgade degen. Rulla ihop allt till en avlång rulle. Dela den i tre lika delar och lägg dem på en plåt. Sätt in plåten i ugnen och grädda i 200 grader. När rullarna fått en fin färg, ta ut och låt dem svalna. Snitta sedan upp rullarna snedskurna och servera.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!