Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilsemester i Europa? Här är ultimata guiden!

Ska du ha en bilsemester, sommaren 2017?

Snart är vi inne i mitten på juli och vädret i Sverige har inte varit det bästa. Har man inte bokat flygresa kan det vara enkelt att ta bilen och åka.

På 13 timmar kan du vara i Paris!

Det blir allt mer populärt med bilsemestrar. Alternativen blir miljövänligare och bekvämare och vägarna bättre.

Rekordmånga svenskar, 98 procent, har varit på bilsemester och inför årets högsäsong är intresset högre än ifjol. I Stena Lines Bilsemesterrapport från 2016, som baseras på en statistisk säkerställd undersökning, kan man läsa att 42 procent planerade att ge sig ut på vägarna under semestern.

Länderna som är populärast att besöka, var i fjol:

1. Danmark, 27 procent

2. Tyskland, 26 procent

3. Frankrike, 12 procent

4. Norge, 11 procent

5. Italien, 10 procent

Natursköna vägar. Schwarzwald är en av Tysklands finaste områden, ofta besökt av bilsemestrare.
Foto: SHUTTERSTCOK

Behöver inte bli dyrt

Kvällspostens läsare befinner sig oftast – av förklarliga skäl – i Sydsverige, vilket underlättar resan.

Det är exempelvis närmare till kontinenten än till huvudstaden.

Särskilt dyrt behöver det inte heller bli. I Stena Lines undersökning visade det sig att flest lägger pengar på boendet. Där försvinner den största kostnaden för 25 procent av dem som deltagit i undersökningen.

Därefter följer mat och dryck samt bil och bränsle. Minst pengar lägger svenskarna på shopping – det är resan som är målet, så att säga.

Dressin från Glimminge station? Populärt nöje.
Foto: LASSE SVENSSON

Ett växande intresse

Men man behöver inte ge sig ut i Europa, för att semestra. I Sydsverige är det populärt att resa omkring inom landet och se platser man annars inte hinner besöka. Kvällsposten har intill artikeln listat tio pärlor i Skåne – och ett annat tips är att ge sig ut på slottssafari i syd.

Ett växande intresse som är populärt inför 2017.

– Många frågar efter slott och vill ha natursköna vägar. En bra väg är väg 9, längs med Östersjön mellan Trelleborg och Ystad. Du åker längs med kusten och kan slå ihjäl några timmar i Smygehuk, där folk vill klättra upp i fyren, stanna vid glasskiosken eller fika på kafé. Det finns några små butiker också, säger Cecilia Larsson, på turistbyrån i Smygehuk.


Blåherremölla är populärt i syd.
Foto: VALLE WESTESSON

Tio pärlor i Skåne

1. Blåherremölla

Här finns allt av Österlen du vill ha. Läget är fantastiskt, liksom historien och de handtextade skyltarna. Dessutom finns gallerier, loppisar och hembakta kakor i kaféet - allt som gör platsen riktigt mysig.


2. Cykla dressin

Upplev Skåne på spåret. Dressinvagnarna finns nu för turister att köra på spåret. Du kan cykla på flera platser i Skåne, bland ­annat 13 kilometer genom ek- och bokskogar runt Klippan.


3. Grottorna på Kullaberg

Kullaberg är en spetsig halvö i Kattegatt, mellan Ängelholm och Helsingborg. Den som följer hela kuststräckan runt udden kan ha turen att hitta över 100 grottor i olika storlekar.

Hitta hit: Kör mot Helsingborg och vidare mot Höganäs. Fortsätt mot Mölle, kör igenom byn och fortsätt så långt du kan mot fyren.


4. Brösarps backar

Här spelades "Bröderna Lejonhjärta" in. Backarna är både vackra och trevliga att promenera i, och om du går till andra sidan byn hittar du de äppelodlingar som användes som blommande fond åt Körsbärsdalen.

Hitta hit: Kör norrut längs väg 19 från Ystad. Stanna i tätorten Brösarp och promenera ut på närmaste kulle.


5. Ebbas fik

Alla som gillar 50-talsdesign måste ta sig till Ebbas fik. I kakdisken finns minst 40 kakor att välja bland, allt från radiokaka till bärpajer och färgteveruta. Under soliga sommardagar kan man sitta i trädgården och äta en Elvisburgare, en bakad potatis eller något annat tidstypiskt.


6. Radiomuseum

När andra slänger ut det gamla tar Tommy Tufvesson över det för att laga och putsa. I Ekeby finns hans radiomuseum där han samlat radio-, tv- och filmutrustning som andra tyckt var överflödig. I en nedlagd affär i byn har han sin utställning som består av fler än 500 ­apparater.


7. Kändisgalleri

I Örkelljunga finns ett av Sveriges få kändisgallerier. Det är fotografen Kerstin Petterssons som fick massor av artister till trakten och passade på att fotografera dem med en typisk skolfotograferingsbakgrund. Sanna Nielsen, Mikael Wiehe, Paolo Roberto och många andra pryder väggarna här.


8. Marsvinsholms slott

Sju kilometer nordväst om Ystad ligger slottet som har två ståtliga torn i fem våningar. Under sommaren har Marsvinsholmsteatern föreställningar i slottsparken. Då är också kafé och restaurang öppna.

Hitta hit: Slottet ligger längs E65 nordväst om Ystad.


9. Kivik

En av pärlorna på Österlen är Kivik, med sina äppelodlingar, marknader och mycket konst - bland annat. Besök musteriet, köp med dig några flaskor cider hem eller ät på restaurangen.


10. Alpackatrekking

Under två timmar inklusive fikapaus kan hela familjen få vandra med var sin alpacka. Genom slingrande skogsvägar i västra Torup blir det en skön promenad utan stress eller hets, där vägen är målet.


11. Loppis i Simrishamn

Varje lördagsmorgon drar loppisen på Suckarnas gång i Simrishamn igång. Det liknar snarare en folkfest än en loppis, men den som vill fynda har stora möjligheter till det.

Tar man sig ner till Korsika är hamnen i Calvi ett måste.
Foto: ISTOCK

Europeiska vägtips för dig som ska ut på kontinenten

Tips på fina vägar i Europa:


Costa Smeralda, Sardinien

Hyr en bil och kör längs Sardiniens vackra norra kust. Det är inte för inte som den här delen av ön kallas Costa Smeralda, Smaragdkusten, med sina dramatiska klippor och sitt klara turkosfärgade vatten. Bästa tiden är vår och höst, då vädret är mildare, trafiken glesare och stränderna nästan folktomma.


A44 genom Bollenstreek, Nederländerna

Att köra genom Bollenstreek på våren är lite som att färdas genom teletubby-land. Vidsträckta fält med fantastiska färger. Och det är inte bara tulpanfält vi pratar om. Narcisser, hyacinter, iris och dahlior skänker spektakulär kulör åt färden.



Schwarzwald, Tyskland

Detta är tveklöst Tysklands vackraste region med sina fantastiska skogar och böljande kullar. Schwarzwald är strösslat med små byar och medeltida städer som alla förtjänar att besökas. Vilken väg du ska ta? Vilken som helst utom motorvägen.


Nordvästkusten Korsika, Frankrike

Resan är knappa tio mil men D81 från Calvi till Cargèse tar dig över hissnande skarpa bergskammar med en unikt brutal skönhet. Du kommer att uppleva Calvis myllrande hamn, Scandolas makalösa utsikt och förda klipporna vid Fangofloden.

Planera resan väl, tycker experten.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ska du ut i Europa? Här är tio tips!

Undersök bilen

"Kontrollera så att din bil verkligen klarar av en lång resa. Låt en verkstad göra en grundlig genomgång av bilen. Fråga om verkstaden kan åta sig att göra en konditionstest av bilen. Då undersöks motorn och dess drivande funktioner extra noggrant, bland annat kyl- och elsystemet. Serva bilen och byt ut slitna delar. Kolla hur det är med rost på avgassystemet."


Tänk på detaljerna

"Glöm inte solglasögon. Du kommer att köra i motljus ibland. Ta även med reservglasögon. Parkeringsskiva är också bra att ha. Liksom telefonnumret till bankens spärrservice när det gäller dina kreditkort. Tänk på att kreditkort inte accepteras överallt. Därför ska du även ha med dig utländsk valuta i sedlar, svenska sedlar är svårväxlade utanför Norden. Rensa gärna plånboken och handväskan på sådant du inte behöver ha med på resan."


Planera färdvägen noga

"Börja med planeringen i god tid, gärna någon månad före avresan, då slipper du hetsa. Att starta planeringen några enstaka dagar innan du ska åka iväg är för sent. Ju mer du är påläst desto trevligare blir resultatet av resan. Studera kartor, kolla reseböcker på nätet. Det finns trista vägområden och trevligare vägområden i de europeiska landskapen. Ofta ligger de nära varandra. Planerar du noga kan du få göra hela resan i de trevligare områdena. Leta fram smultronställena längs den tänkta färdvägen i lugn och ro kring köksbordet."


Jäkta inte

"Ifall syftet med resan bara är att, så fort som möjligt, köra ner till någon långväga plats, tycker jag det är bättre att ta flyget. Om du till exempel vill ner till Italien bör du ha veckor på dig. Annars riskerar bilsemestern att kännas som en ansträngning. En lyckad bilsemester ska handla om att resa i sakta mak och ta sig runt till platser man annars inte skulle komma till. Kör på småvägar i lugn och ro. Stanna ofta och rasta. Det ska finnas gott om tid."


Nära är bra

"Om du bara har ett par veckor på dig för bilsemestern kan det bästa vara att inte åka så långt. Kuska runt i Norge, det är en fantastiskt bilsemesterland med vacker och kuperad natur. Danmark är också mysigt. Fortsätt gärna längs den tyska östersjökusten. Där finns många fina badstränder och trevliga städer."


Respektera avstånden

"Hur långa avstånden är i Europa kan vara svårt att förstå. Det är lätt att bli tidsoptimistisk. En dagstur tar ofta betydligt längre tid än väntat. Det beror på flera saker. De flesta som ger sig ut på bilsemester är inte vana att köra utomlands. Trafikrytmen kan ofta vara annorlunda än hemma i Sverige - ojämnare, mer oförutsägbar. Vägstandarden kan också variera kraftigt."


Fånga dagen 

"Utnyttja tiden väl. Gå upp tidigt och se till att komma iväg tidigt. En av tjusningarna med att vara på bilsemester är att man inte vet exakt var man kommer att hamna när dagen är slut - trots noggrann planering. Börja inte leta hotell för natten för sent. Senast vid 17-tiden bör ett övernattningsställe ha hittats. Det är viktigt för att få tid att varva ner ordentligt innan sänggåendet."


Var flexibel

"Var beredd på att kunna tänka om och göra avsteg från din planerade färdplan. Oförutsedda händelser eller väder och vind kan göra så att din plan måste ändras. Oftast beror ändringarna på att tiden rusar iväg för snabbt. Bilsemester är hårt arbete. En massa beslut ska tas. Ingen annan planerar åt en."


Kolla bestämmelser

" Att köra husbil och campa är ett fantastiskt sätt att semestra på utomlands. Då behöver du inte tänka på att ordna hotell. Men det är inte självklart att du får övernatta på en parkeringsplats. Vi på Motormännen har information om vilka bestämmelser som gäller i de olika europeiska länderna, adressen är motormannen.se. Campingplatser utomlands kan vara betydligt dyrare än i Sverige. På många av dem - speciellt kring Medelhavet - måste det dessutom bokas plats i förväg.


Hyr ibland

"Ett bra alternativ till en konventionell bilsemester ner till Sydeuropa är att kombinera flyg och hyrbil. Ta flyget till Spanien och hyr sedan bil på plats. Fördelen är att du snabbt kommer fram till resmålet och ändå kan utforska omgivningarna i lugn och ro med bil. På Motormännens hemsida finns råd och tips när det gäller att hyra bil utomlands."


Källa: Motormännens resespecialist Karl von Schoultz.