Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Billy, 12, nosade upp knark för 119 miljoner

Partners. "Billy börjar bli till åren och vi har bestämt oss för att gå i pension samtidigt, det blir några månader in på nästa år", säger Anders Mårtensson.Foto: Svenska Kennelklubben
SMUGGLARNAS SKRÄCK. Tolvårige hunden Billy har nosat fram narkotika för 119 miljoner kronor. Nu tar han emot pris tillsammans med sin hundförare Anders Mårtensson.Foto: Svenska Kennelklubben

Tolvårige Billy har näsa för knarksmugglare.

Billy är tullens hund i Skåne och Blekinge som på några år hittat narkotika för 119 miljoner kronor.

På lördagen utses Billy till årets narkotikasökhund i Sverige.

Billy är olik många av tullens tjänstehundar eftersom det är en engelsk springer spaniel som inte är särskilt stor av sig.

Men som i så många andra fall visar det sig att storleken inte har någon betydelse.

På några år har Billy avslöjat narkotika till en beräknad samhällsnytta av över 119 miljoner kronor.

Antalet narkotikabeslag har varit 65 stycken.

Det största beslaget var ett parti på 19,2 kilo heroin som var gömt i en personbil och som Billy hittade efter ett mycket noggrant arbete.

– Billy är en väldigt allround hund som tycker det är lika roligt om vi söker i en bil eller bland passagerare på ett tåg, säger hundföraren Anders Mårtensson.

Lättare med liten hund

För honom är det dessutom lättare att sätta en mindre hund på axeln och klättra upp i lastutrymmet på en lastbil än att göra motsvarande med en tung labrador.

Anders började jobba med Billy 2006 när han var två år gammal. Till vardags bor han hemma hos Anders och lever som vilken familjehund som helst.

– Billy börjar bli till åren och vi har bestämt oss för att gå i pension samtidigt, det blir några månader in på nästa år. 

För Anders är det inte första gången att ha en hund som utsetts till årets narkotikasökhund. Hans förra hund Robby fick utmärkelsen 2006.

– Man blev så klart rörd när generaldirektören ringde nu igen och berättade nyheten, säger han.

Firar med nytt ben

Under lördagen väntar stort firande för Anders och Billy. De har tagit in på hotell i Stockholm och ska ta emot guldplaketten från Svenska Kennelklubben, i samband den stora hundutställningen på Älvsjömässan.

Utöver själva utmärkelsen tilldelas Anders ett resestipendium på 20 000 kronor.

Billy själv föräras ett smaskigt ben och en ny fin hundsäng. Dessutom fritt foder i sex månader.