Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Billström (M): ”Svårt att inte känna bitterhet”

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, är kritisk mot att L vill styra med S i Malmö. ”Självfallet är det svårt att inte känna bitterhet över det här beslutet”, skriver han på Facebook. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
L i Malmö går samman med S i ett mittenstyre, det blev klart på onsdagen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, är kritisk mot att L vill styra med S i Malmö.

”Självfallet är det svårt att inte känna bitterhet över det här beslutet”, skriver han på Facebook.

Liberalerna i Malmö beslöt på onsdagen att styra tillsammans med S i ett mittensamarbete.

LÄS MER: Liberalerna säger ja till mittenstyre 

Ett beslut som innebär att Liberalerna ”sviker” alliansen, menar Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen som själv kommer från Malmö.

”Självfallet är det svårt att inte känna bitterhet över det här beslutet”, skriver han på Facebook som Omni var först med att rapportera om.

Alliansen drev valkampanj – tillsammans

Han påminner om att allianspartierna även på lokal nivå bedrev valkampanj tillsammans. Inför valet 2018 var beslutsamheten stor att bryta många års S-styre i Malmö, något som misslyckades.

”Allt detta kastas nu bort för 4 (!) kommunalrådsposter. Det motsvarar för övrigt de fyra mandat som L har i kommunfullmäktige. S har 20 mandat”, skriver Billström på Facebook.

L i Skåne gör precis tvärtom

Förra veckan avslöjade Kvällsposten att L i Skåne går motsatt väg – och motsätter sig ett S-samarbete på regeringsnivå.

I en skrivelse som Skåneliberalerna antog förra måndagen slog avdelningen fast att partiet, av respekt för sina väljare, bör avstå från att bilda regering om det är fortsatt omöjligt att bilda den alliansregering som partiet gick till val på.

”Den oklarhet som uppstått om Liberalernas position i regeringsfrågan är olycklig. Den trovärdighet som byggts upp under många år riskerar att raseras. Skåneförbundet menar att det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna.

Den mandatfördelning som valet gav innebär att Vänsterpartiet måste acceptera en S-regering för att en sådan ska kunna bli aktuell. Det är omöjligt för oss att se vilken politik och vilken konstellation som V kan leva med och som även Liberalerna ska kunna stå bakom”, skrev man bland annat.

LÄS MER: Liberalerna i Skåne säger nej till S-regering 

Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne, sa då att han befarar att Liberalerna, om de sätter sig i regering med S, riskerar att få så hårda smällar att partiet går under.

– Historiskt har alla småpartier som samverkat med S i regering tagit smällar. Jag befarar, och är verkligt orolig, för att om vi sätter oss i en S-ledd regering finns det bara ett liberalt parti nästa år. Och det är inte vi, sa han då.

Billström noterar också L-sprickan när han kommenterar utvecklingen i Malmö.

”Samtidigt lider jag med alla de kloka liberaler som Allan Widman, min bänkkamrat i riksdagen, som tycker annorlunda och sagt detta öppet”, skriver Billström och avslutar sitt inlägg med att han tycker det är trist att ”så få kan göra så mycket skada”.

Tobias Billström hälsar genom sin pressekreterare att han inte vill kommentera saken ytterligare.