Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilkaos vid populära turistmålet: ”Farligt”

Lars Vilks konstverk Nimis ligger i Kullabergs naturreservat.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
Jimena Castillo, projektsamordnare vid Länsstyrelsen Skåne.
Foto: Pressbild

Konstverket Nimis i Kullaberg har blivit allt mer populärt som turistmål under coronakrisen.

Men ökningen orsakar parkeringskaos – och förvaltningen rekommenderar inte besökare att gå ner till konstverket.

– Det är lite farligt, säger Jimena Castillo, projektsamordnare.

Lars Vilks skapelse Nimis består av drivved och stod klar som första version 1980 utan att myndigheterna hade godkänt bygget i Kullabergs naturreservat.

Trots att det aldrig hade tillåtelse att byggas är konstverket ett populärt turistmål – och i år är intresset rekordstort.

Under förra veckan parkerade över 5 000 bilar vid parkeringen närmast Nimis, en ökning med nästan det dubbla jämfört med samma period förra året, vilket SVT Nyheter Helsingborg rapporterade om först.

– Under corona tiden har vi haft mer lokala besökare, man förstår att folk försöker njuta av friluftslivet, säger Jimena Castillo vid länsstyrelsen i Skåne.

”Parkerar överallt”

Just situationen med bilarna lyfts fram som det stora problemet. Parkeringen vid Nimis är inte gjord för så många besökare som det har varit i år, vilket har gjort att många har ställt sig fel. Nu har parkeringsvakter satts in tillfälligt för att lösa kaoset.

– Enligt föreskrifterna det är tillåtet att parkera bilen på anvisad parkeringsplats. Det är inte tillåtet att parkera bilen i terrängen. Många brukar parkera överallt, även där det inte är tillåtet. De blockerar vägar som måste vara tillgängliga för räddningstjänst, förvaltare och markägare, säger hon.

Länsstyrelsen har satt lappar på bilar som har parkerat fel vid Nimis.
Foto: Jimena Castillo

Hon förklarar också att konstverket inte är anpassat för många besökare. Vägen dit är brant och Nimis ligger avlägset vid kustremsan. 

Därför rekommenderar inte länsstyrelsen att man ska besöka Nimis.

– Det finns inget underhåll på konstverket, det är lite farligt att gå ner dit. Vi har inte haft några incidenter i år men det händer varje år.

– Man kan ramla, man kan få en fraktur. Det är ganska brant och det är osäkert för personer med rörelsehinder, säger Jimena Castillo.

TV: Kritik mot festandet i Båstad

”De borde hålla sig borta”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!