Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildbeviset: Kriminella gängets etablering i Syd

Här fångas en Loyal to Familia-medlem på bild. Gänget är på väg att etableras i Malmö.
Cirka tjugo män kontrollerades vid polisens insats.
Loyal to Famlilias president har bekräftat att de ska etablera sig i Sverige. Troligtvis i Malmö, Landskrona eller Helsingborg.

Här är senaste beviset på Loyal to Familias framfart i Sverige. 

En man med kopplingar till den kriminella organisationen fångades på bild vänd mot en vägg natten till fredag

På ryggtavlan syns tydligt: "Loyal to Familia Sweden".

Loyal to Familias hierarkiska struktur påminner om de väletablerade kriminella mc-gängen. Iklädda kepsar och tröjor med klubbens logga har de sedan 2012 kunnat ses på Köpenhamns gator. Ofta för att sprida skräck.

Flera av medlemmarna är dömda för mord, utpressning och mordförsök. De pekas av många ut ansvariga för det kaos som råder på den danska huvudstadens gator med våld och skottlossningar.

Första bilden

Gängets planer på att etablera sig i Malmö och Helsingborg är välkända hos polis och har bekräftats av Loyal to Familias president. 

Exakt när eller var gänget startar upp sin verksamhet är inte känt, även om mycket tyder på att det sker i Malmö, Landskrona eller Helsingborg. 

När den nya avdelningen startas upp är polisen redo.

– Det är mer en förhandlingsfråga mellan moderorganisationerna i Danmark. Medlemskap är inte gratis, det kostar pengar. Och sen ska man ställa upp för klubben. Frågan är om man är villig, säger kommissarie Patrik Andersson. 


LÄS MER: Danska gängkriget på väg mot Sverige 


Klockan 23, natten mot fredag står ett gäng män lutade mot en butik på Möllevångstorget i Malmö. De flesta är svartklädda.

Enligt polisen är det en kontroll som alla andra. Men någon anmälan skrivs inte och mycket tyder på att det är ett underrättelsearbete. 

– Den typen av kontroller sker hela tiden. Människor som har utmärkande kläder som är  knutna till en konstellation, då gör vi ofta kontroller. Mycket av det rör underrättelsearbetet, säger Nils Norling, presstalesman vid polisen i Malmö.

"Inte visat upp"

Med blicken vänd bort från gatan står en man med armarna i kors. Ryggtavlan som  visas utåt ger en bekräftelse på att gängets etableringsplaner.  

"Loyal to Familia Sweden

– Den har de inte visat upp i Malmö innan.  Vi vet inte om de är besökare från Helsingborg, så kan det vara. Det är inte omöjligt, säger Patrik Andersson. 

– Vi vet att de i första hand kommer till Malmö, Landskrona och Helsingborg. Det finns vissa kriminella grupperingar som funnits ganska länge som vi känner igen. De här har vi redan haft en gång. Då hette de Black Cobra (Malmöavdelningen lades ner 2012). 

Förnekar kriminalitet

Loyal to Familia startade 2012 med säte i Köpenhamn och har efter det spridit sig till nya städer i Danmark. 

Gänget står för en stor del av haschlagningen och utpressningar i den danska huvudstaden. Klubbens president Shuaib ’Shebi’ Khan förnekar i ett mejl till Ekstrabladet att de är en kriminell organisation. 

– Nej, vi är inte kriminella gäng. Vi är ett brödraskap, så vi öppnar inte avdelningar för att odla brott, men för att utveckla vårt brödraskap, skriver gängledaren.

– Loyal to Familia klassas de facto som en kriminell organisation, enligt EU-kommissionen, konstaterar Patrik Andersson. 

Polisen i Malmö har tagit del av underrättelseinformation från kollegerna på andra sidan Öresundsbron, och följer medlemmar – och potentiella medlemmar – noga. 

I samband med Loyal to Familias etablering i Sverige kommer nya medlemmar att rekryteras, tror polisen.

– Vi tror inte att de flyttar hit ett större antal från Danmark. De knyter i stället personer till sig. Personerna känner vi mångt och mycket redan till, det är inte några nya individer. Det är snarare så att deras lojalitet ändrar sig, något som sker hela tiden i Malmös grova kriminalitet, säger Nils Norling. 


Andra gäng i Sydsverige

Hells Angels: Ett motorcykelgäng hårt präglat av regler, som för allmänheten är okända. Är av EU-kommissionen klassade som en kriminell organisation. Har på senare år inriktat sig mer på ekonomisk brottslighet och är mindre våldsamma.

Bandidos: Likt HA är de klassade som en kriminell organisation och sysslar mer med ekonomisk brottslig. Syns inte lika mycket som förr. Mc-gänget styrs av hårt regler, men har börjat släppa på framför allt en. Det är vanligare nu än förr att Bandidos tar in män som varit medlemmar i andra organisationer.

Gänget Mongols: Gänget försöker sig på en nyetablering i Danmark. Vad som händer på andra sidan sundet spiller ofta över på den svenska sidan. Om Mongols väljer att etablera sig i Sverige finns en risk för konflikter.

La Familia: En utbrytargrupp som startade i Finja utanför Hässleholm. Många av medlemmarna har en historik i andra gäng, som mc-klubben Outlaws som försökt sig på en etablering – men som misslyckats. 

Satudarah: Upp mot sju medlemmar sitter just nu i fängelse. När de kommer ut finns en risk att försöker stå upp mot de redan etablerade mc-klubbarna Bandidos och Hells Angels. 


LÄS MER: Ny lag i Tyskland – förbjudet bära mc-väst 

Etableringsoffensiv

Att de har på sig kläder med märken som kopplas till gänget kan ses som en etableringsoffensiv. Kommissarie Patrik Andersson ser gärna att de har på sig gängmärken om de är i Sverige.

– De har dragit på sig nya tröjor, till viss. Det är inte känt sedan tidigare. Men det gynnar oss om de börjar använda attributen. Det underlättar för identifikationen.