Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilbränderna är ett mysterium för polisen

Under juni brann 24 bilar, i juli var det 36 stycken och i skrivande stund har 52 stycken tagit eld under augusti.Foto: Anders Magnusson / ANDERS MAGNUSSON
Vad ökningen beror på är ett mysterium som gäckar polisen. Foto: Lasse Svensson
"Det finns inga indikationer på något särskilt motiv eller att någon särskild målgrupp blir utsatt för detta", säger Lars Förstell informatör vid polisen i Malmö.Foto: / MIKAEL NILSSON

På kort tid har antalet bilbränder i Malmö skjutit i höjden.

Vad brandvågen beror på är fortfarande ett mysterium för polisen.

– Att hitta någon förklaring har inte låtit sig göras. Det finns inga indikationer på något särskilt motiv eller att någon särskild målgrupp blir utsatt för detta, säger Lars Förstell informatör vid polisen i Malmö.

Under en lång period har antalet bränder minskat och statistiken har pekat nedåt sedan kravallerna i Rosengård, 2009. Under de senaste två-tre veckorna har dock flera bilbränder blossat upp i Malmö.

– Det har varit väldigt många under en kort tid. Det har varit en intensiv period då det brunnit under flera dagar i rad, säger Lars Förstell informatör vid polisen i Malmö.

Antalet bränder i Malmö har ökat under sommarmånaderna för att fullkomligt explodera under den senaste tiden. Under juni brann 24 bilar, i juli var det 36 stycken och i skrivande stund har 52 stycken tagit eld under augusti. Vad ökningen beror på är ett mysterium som gäckar polisen.

– Orsaken till varför det här sker vet vi väldigt lite om, det finns just nu inga tecken på det som kallas social oro – stenkastning, välta bilar, anlagda bränder i trappuppgångar, miljöstationer eller papperskorgar.

Hade bensin i bilen

Att bilbränderna förekommer som ett isolerat fenomen är ovanligt. När bilbränderna ökar sammanfaller det ofta med fler tecken på social oro. Men i år har sommaren varit lugn om man bortser från bränderna, enligt Lars Förstell.

Den 21-årige man som greps på måndagsnatten med bensin i sin bil är fortsatt anhållen. Hans mobiltelefon kan avgöra om han begärs häktad eller försätts på fri fot

– Polisen ska gå undersöka beslag som gjorts, säger kammaråklagare Thorbjörn Sjöberg.

Han uppger att brottsmisstanken är densamma som tidigare, förberedelse till grov skadegörelse.

21-åringen ingår i en krets av kriminella i samma ålder som bland annat blev intressanta för polisen under utredningen av sprängningar mot fastighetsbolaget Victoria Park under 2014. Det framgår av en dom mot 21-åringen som kom i början av juli.

"Förnekar alla brottsmisstankar"

Hans försvarare, Bo Petersson, vill inte kommentera vad som sagts i polisens förhör med hans klient.

– Han förnekar alla brottsmisstankar som riktas mot honom, säger Bo Petersson.

Om polisens tekniska undersökningar bland annat hans mobiltelefon inte kan knyta 21-åringen till platser och tidpunkter då bilbränder anlagts måste åklagaren försätta honom på fri fot före kl 12 på torsdagen.

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​