Två explosioner i Staffanstorp – polisen ser ett tydligt samband

En bil sprängdes utanför en bostad i Staffanstorp natten till tisdagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En bil sprängdes utanför en bostad i en del av Staffanstorp natten till tisdagen.

Det är ännu oklart hur detonationen har uppstått – men polisen säger att det finns ett tydligt samband till den tidigare explosionen i söndags. 

– Det vi vet med säkerhet är att det inte var en handgranat i alla fall, säger Christer Stålhandske, kommunpolis i Staffanstorp.

Vid 01.24 natten till tisdagen larmades polisen om en explosion i Staffanstorp. Det var någonting som detonerat i en bil som stod parkerad intill en bostad. 

Det var den andra explosionen i Staffanstorp på kort tid. Enligt polisen är det ungefär 1,5 kilometer mellan explosionsplatserna. 

– Det är ganska nära med tanke på att de ligger i samma by, men inte i exakt samma område, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisen i Region Syd. 


Bombskyddet på plats inatt

Polisens tekniker och bombskydd kallades till platsen för en bedömning under natten. En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse är upprättad. 

Enligt polisen ska ingen person ha varit hemma vid tillfället för händelsen och inget mer än bilen har skadats. 

– Vi har inte fått bekräftat vad det var som detonerade men bilen har ju fått omfattande skador så vi kan ju benämna det som en kraftig smäll, säger Kim Hild.

Ingen person är ännu gripen i ärendet.

Polisen: Ville "skada eller skrämma"

Inom loppet av två dagar har det skett två explosioner i området. Klockan två minuter före midnatt, natten till måndagen, larmades polisen om en kraftig smäll i ett hus i Staffanstorp.

Efteråt sa polisen: 

– Någon har antänt en sprängladdning i syfte att skada eller skrämma. Det bor flera personer i fastigheten, men det är omöjligt att säga vem det är riktat emot, säger Calle Persson, presstalesperson polisen Region Syd.

Personen som bor i bostaden som utsattes arbetar på räddningstjänsten – och på nyårsafton exploderade mannens bil. Enligt Sydsvenskan ska flera i familjen ha vittnat mot en medlem i ett gäng under en rättegång förra året.

Oklar hotbild

Skånepolisen vill inte berätta om det finns någon hotbild mot bilägaren eller vem som står som ägare till bilen.

– Vi går inte ut med vilka personer som är målsägare i våra ärenden, säger Kim Hild. Senare under dagen ska nog spaningsledaren säkerligen kunna svara på om det är någon person som sätts i samband med den tidigare händelsen.

Vet ni redan nu om det funnits någon hotbild?

– Nej, det är för tidigt att gå in på, säger Kim Hild. Vi har inte möjlighet att kommentera förundersökningen härifrån. Det är utredarna som gör det. 

Föremål som orsakade explosionen

– Det som hände inatt var att en bil som stod parkerad fick en ruta krossad, och därefter ett föremål inkastat som orsakade en explosion, säger Christer Stålhandske, kommunpolis i Staffanstorp.

Enligt Christer Stålhandske arbetar teknikerna med vad det var för föremål som orsakade explosionen, men att de vet med säkerhet att det inte var en handgranat. 

Tydligt samband mellan explosionerna

Christer Stålhandske säger att polisen nu ser ett tydligt samband mellan explosionerna, men att de inte vill gå in närmre på vad det är i nu läget.

– Vi kan bekräfta att det finns ett samband mellan händelserna, men vad sambandet är vill vi inte gå ut med i nuläget med anledning av den förundersökning som pågår, säger han. 

Tidigare utsatta för skadegörelse 

De boende på adressen har tidigare blivit utsatta för skadegörelse. 

– Det var på nyårsafton, då någon hade placerat en fyrverkeripjäs vid sidan av en bil på samma adress, säger Christer Stålhandske. 

Polisen vill inte gå in på orsaken till den händelsen heller, men ser ett samband mellan alla skadegörelserna. 

Det finns in nuläget ingen misstänkt för någon av explosionerna. 

Dörrknackning i området

Under dagen kommer polisen att knacka dörr i områden för att få mer information om händelsen. 

– Nu idag så kommer vi till att fortgå med en dörrknackning i området, och utredaren väntar på teknikernas svar, säger Christer Stålhandske. 

Fortsatt arbete under dagen 

Under onsdagen fortsätter polisens arbete med intensiv dörrknackning i området. 

– Vi fortsätter arbetet idag med intensiv dörrknackning, och vi har ännu ingen misstänkt i ärendet, säger Ewa-Gun Westford presstaleperson vid polisen.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!