Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bil med Centerns dekaler upptäckt vid tysk spritbutik

Foto: Privat
Foto: Privat

Hästbilen med dekaler från Centerpartiet i Kristianstad väckte viss uppmärksamhet i tyska Burg bland andra svenskar. Två män sågs i går eftermiddag lasta in varor inköpta i en affär som säljer billig alkohol.

– Nej, det är inte Centerpartiet som handlar, säger Christina Nyström, ordförande i Centerns kretsstyrelse i Kristianstad.

Butikskedjan är välkänd för många svenskar. Den har butiker på vägen genom Tyskland i riktning mot färjan från Puttgarden till Danmark. Sortimentet är rikligt och med fokus på alkohol. Men butikskedjan säljer också matvaror och annat.

– Vi hade varit i Italien med min husbil när vi fick se den här bilen med Centerpartiets dekaler. Jag såg inte vad de lastade in men tyckte att jag kunde skoja lite med mina vänner som är med i Centern, säger den privatperson som tog bilderna. 

Spreds som löpeld

Han hade själv varit inne i butiken men nöjt sig med två flaskor cider och publicerade senare bilderna på Facebook. Inlägget spreds som en mindre löpeld och med kommentarer som undrade varför Centern i Kristianstad åker till Tyskland och handlar billig alkohol.

– Jag hade inte räknat med att bilderna skulle väcka sådan uppmärksamhet, säger privatpersonen som föredrar att vara anonym.

Intresset för bilderna är berättigat eftersom Centern är för Systembolaget och dessutom inte bör utnyttja möjlighen att undvika svenska spritskatten. 

Christina Nyström nåddes snabbt av den uppståndelse som bilderna väckt.

Hon berättar bakgrunden för Kvällsposten men understryker först att bilen på bilderna inte var ute på uppdrag för Centern.

– Den har aldrig ägts av Centern och var inte i Tyskland på uppdrag för Centern, säger hon.

Ägaren hade lånat ut bilen

Bilen, som är en hästbil, ägs av en medlem som lånade ut den till Centern i Kristianstad under valrörelsen.

– Den användes för att köra sådant som används under en valrörelse men av någon anledning har dekalerna fått sitta kvar, säger hon.

Bilens ägare har berättat för henne att denne lånat bilen till bekanta som skulle köra i väg på en shoppingresa till Tyskland. Det är inte ovanligt att sådana resor görs just med en bil som har rejäla utrymmen.

Men nu ska alltså dekalerna bort.