Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man död i krasch – folk filmade in i ambulansen

Mannen dog efter att ha kraschat in i en stentrappa i Glimåkra.
Foto: Jörgen Svensson

Människor fotograferade och filmade in i ambulansen efter en svår krasch.

En man dog när bilen körde in i en stentrappa.

– Folk hade armar och händer inne i ambulanshytten för att fotografera, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region syd. 

Larmet om olyckan kom in till polisen klockan 16.45 på torsdagseftermiddagen. Enligt polisen körde en personbil med släp in i en större stentrappa i Glimåkra, Östra Göinge, i Skåne. 

Föraren till bilen ska ha varit fastklämd i bilen och fördes efter olyckan med ambulans till sjukhus. På torsdagskvällen meddelade polisen att mannen dog i kraschen. Anhöriga har underrättats.

Även två hundar som färdades i bilen dog.

– Det finns ingen uttrycklig misstanke om brott. Vi måste få koll på varför olyckan skett och hur den har skett. Vi försöker prata med vittnen, säger Rickard Lundqvist.

Ryter i från

Enligt polisen hade både polis och sjukvårdspersonal stora problem med nyfikna människor under räddningsarbetet. 

Polisen tror inte gruppen av människor ska ha fördröjt räddningsarbetet – men det ska åtminstone ha stört.

Man har bland annat fotograferat sjukvårdarnas arbete inne i ambulansen hytt. 

– I det här fallet är det mycket människor, enligt polismannens bedömning, som om inte haft hela kroppen så i alla fall armar och händer inne i ambulanshytten och fotat, säger Rickard Lundqvist.

– Integriteten för den skadade är en sak, men man utsätter sig också för fara i och med att det är en olycksplats. Det kan finnas vassa delar som sticker ut från fordon och så vidare.

"Haft vissa problem"

Polisen skriver på sin hemsida:

"Händelsen lockade många åskådare och nyfikna människor. Polis på olycksplatsen har haft vissa problem med människor som inte respekterade pågående räddningsarbete genom att bland annat på mycket nära håll fotografera och filma olycksplats samt pågående sjukvårdsarbete inne i ambulansens hytt.", skriver polisen på sin hemsida.

Så sent som i helgen hindrades räddningstjänsten att komma fram till ett drunkningstillbud i Borstahuset i Landskrona. En olycka med dödlig utgång.

"Närgångna"

Rickard Lundqvist tar upp ett exempel:

– Räddningstjänsten arbetar med stora verktyg, bland annat med hydraulolja. Om en sådan slang skulle gå av och träffa en människa har det plötsligt gått ut över allmänheten, säger han.

Polisen uppmanar, som alltid, att allmänheten håller sig på avstånd.

– De poliser jag pratat med kan inte säga exakt om det har fördröjt arbetet, men människor har varit närgångna. Det är inte förbjudet att filma och fotografera på allmän plats, men det kan upplevas som ett visst problem, säger Rickard Lundqvist.