Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidragskrav kan skärpas efter skolk

Sedat Arif (S).Foto: HANNA ORTMAN / PRESSBILD
Torbjörn Tegnhammar (M).Foto: JENS CHRISTIAN

Sluta täcka upp med bidrag från Malmö stad när en gymnasieelev i en familj som får försörjningsstöd förlorar studiebidraget på grund av skolk. 

Det kräver Moderaterna. 

Kommunalrådet Sedat Arif (S) överväger nu att pröva förslaget skriver Sydsvenskan.

Skolkar en gymnasieelev minst fyra timmar under en månad kan studiebidraget dras in vilket blev fallet för 1 530 elever i Malmö förra läsåret.

Även om det alltid prövas individuellt om en familj ska kompenseras för ett indraget studiestöd med ett höjt försörjningsstöd slutar prövningarna i Malmö vanligtvis med att socialtjänsten täcker upp för det uteblivna bidraget, säger Veronica Öhrvik som är enhetschef inom individ- och familjeomsorgen, till tidningen.

Så ser inte tillvägagångssättet ut i Stockholm. Där låter kommunen som huvudregel familjer med försörjningsstöd klara sig utan höjt bidrag om studiebidraget dras in med anledning av att en gymnasieelev har skolkat.

”Vi måste följa den lagstiftning som gäller”

Det anser Malmös moderatledare, oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar, är rätt väg att gå.

– En familj med låga inkomster påverkas ordentligt när studiebidraget dras in medan en familj som får försörjningsstöd kompenseras. Det är en enorm orättvisa när en familj som försörjer sina barn själv kan ha det sämre ställt än grannfamiljen som får socialbidrag, säger Tegnhammar som nu kräver att Malmö fastslår att indraget studiebidrag inte ska kompenseras i normalfallet.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Sedat Arif ansvarar för sociala frågor och kan tänka sig att pröva kravet.

– Om en ungdom inte går till skolan måste man först och främst föra en dialog med ungdomen och föräldrarna om varför barnet inte går till skolan. Om föräldrarna inte vill ta ansvar ska man stoppa försörjningsstödet. Jag kommer att kolla upp vilka möjligheter som finns för att hitta en bra balans. Min devis är att man måste göra sin plikt och kräva sin rätt. Men samtidigt måste vi följa den lagstiftning som gäller, säger Sedat Arif till tidningen och poängterar att han ännu inte har en klar uppfattning utan först vill ta reda på vad kommunen har för lagligt handlingsutrymme.