Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biblioteket med förbjudna böcker invigt i Malmö

Biblioteket har skapats som en påminnelse om vikten av yttrandefrihet, att det inte är självklart att all litteratur får läsas.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
Dawit Isaak är i dag 55 år. Hans familj har inte träffat honom sedan 2001. Det är oklart om han lever.Foto: Privat

Biblioteket med de förbjudna böckerna invigdes på tisdagen på Malmö stadsarkiv.

Än så länge finns 1 500 exemplar av böcker som förbjudits, bränts eller förstörts. Men samlingen ska utökas. Biblioteket heter Dawit Isaak-biblioteket.

– Vi tar gärna emot tips på böcker som förbjudits så att vi kan utöka samlingen, säger Emelie Wieslander på Malmö Stadsarkiv.

Invigningen i Stadsarkivets lokaler på Bergsgatan i Malmö på tisdagen skedde med hänsyn taget till covid-19. Det kom cirka 50 personer.

– Även medlemmar i familjen Isaak kom till invigningen, säger Emelie Wieslander.

Familjen har gett sitt godkännande till att använda Dawit Isaaks namn.

Den svensk-eritreansk journalist och författaren försvann in i ett eritreanskt fängelse 2001. Han har aldrig ställts inför rätta och dömts. I juni 2005 kom ett livstecken när han ringde Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit. Sedan dess har det var tyst. 

Tidigare i år kom uppgifterna att han fortfarande var vid liv, men den uppgiften har inte bekräftats.

Biblioteket ska utökas

Är det här böcker som är viktiga för allmänheten att få se och läsa?

– Det här är ju böcker som en biblioteksbesökare egentligen inte skulle få läsa om någon annan skulle få bestämma. Det är alltifrån barnböcker till vuxenlitteratur, ja allt möjligt. Det är både nutida litteratur och historisk litteratur, säger Emelie Wieslander.

Samlingen är i sin linda. I dagsläget består den av 1 500 titlar. Meningen är att biblioteket ska utökas.

– Vi ska fylla på det här jättemycket och vi behöver hjälp av allmänheten, pressorganisationer och andra, säger Emelie Wieslander.

Biblioteket är ett samarbete mellan Malmö Stadsarkiv, biblioteken i Malmö ,svenska PEN och fristadsorganisationen ICORN.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!