Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beväpnade ungdomar sprider skräck i Arlöv

16-åring sköts på gatan. Den 16-årige kille sköts på parkeringsplatsen utanför Netto i Arlöv i söndags. Polisen misstänker en kriminell uppgörelse mellan de maffialiknande gäng som härjar i staden.Foto: Ulf Ryd

MALMÖ. Ungdomar som bär vapen, handlar med knark, sysslar med utpressning och misshandlar med knogjärn.

I det allt mer otrygga Arlöv har en våldsam ungdoms-maffia vuxit fram.

16-åringen som sköts i helgen rör sig i de kretsarna, enligt källor inom polisen.

I ett förhör som hölls i samband med en grov misshandel dyker just ordet "maffia" upp som beskrivning av ett våldsamt ungdomsgäng i Arlöv. Vittnet pekar ut bland annat en 19-åring och flera andra yngre män som är bosatta i Arlöv.

Alla är bosatta i ungefär samma bostadsområde i Arlöv där 16-åringen blev beskjuten.

Ungdomarna och gängen har i grunden förändrat Burlövsbors trygghetskänsla.

I en mätning som Skånepolisen offentliggjorde 2011 fanns en tydligt ökad rädsla bland invånare för att gå ut sent på kvällarna och att bli utsatt för brott. Gäng nämns speciellt av de tillfrågade som en orsak till deras ökade känsla av otrygghet.

Dömd för misshandel

16-åringen är själv en av dem som bidragit till det efter att ha skallat en skolkamrat, hotat honom och tagit hans mobiltelefon. För det dömdes han till ungdomstjänst.

Han har också funnits med på Malmöpolisens så kallade Fokuslista som pekar ut kriminella som ska punktmarkeras.

Han är inte ensam om att punktmarkeras av det skälet i Arlöv.

I den nyare versionen av samma lista, "Heta Listan", finns flera Arlövsbor med. De misstänks för att handla med narkotika och inneha vapen.

Den så kallade maffian i Arlöv påstås i polisutredningar handla mycket med knark och har vänner som förfogar över vapen, vilket bekräftas av information som finns hos polisen.

Utpekande av 19-åringen som medlem av en maffiagrupp som styr i Arlöv skedde efter att en av hans vänner brutalt slagit ned en bekant med ett våldsamt knogjärnsslag i ansiktet.

Hotade släktingar

Offret hade varit springpojke åt maffian i Arlöv men efter att ha gripits för ett rån hade han samarbetat för mycket med polisen. Knogjärnsslaget var, enlig utredningen, en bestraffning för att han pratat för mycket under förhören.

Han skulle också betala böter.

Men gänget nöjde sig inte med det. Efter misshandeln hotades en släkting till offret, enligt utredningen, med orden:

- Sluta spela tuff, vi kan äta upp er med detsamma om vi vill. Det är bäst för dig att du slutar leka med oss.

I ett sms skrev en annan i gänget:

"Gör ni en anmälan så skall ni få träffa Gud."

- Vi vet att de är beväpnade. Jag känner rädsla och är orolig att något allvarligt skall hända, säger en av de hotade i förhör.

Richard Ekberg på Malmö-polisens ungdomssektion utreder skjutningen av 16-åringen.

Han var i går återhållsam med att kommentera vad som hänt.

- Men vi märker att det händer mer ungefär två veckor före och två veckor efter att skolorna startat. Det bildas nya konstellationer av grupper och då händer det ibland saker, säger han.