Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beväpnade personer på begravningar väcker oro

Hotfull miljö. I spåren av det dödliga våldet i Malmö larmar nu personal på kyrkogårdarna om att en del begravningsbesökare är beväpnade och klädda i skyddsvästar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Nu ska kyrkans personal utbildas fö att kunna hantera de hotfulla situationerna.
Foto: Shutterstock

Beväpnade besökare med vapen och skottsäkra västar har blivit allt vanligare på begravningar i Malmö.

Nu larmar personalen om hotfulla situationer, rapporterar SVT Nyheter Skåne. 

– Det är för förskräckligt, säger kyrkogårdschefen Sven-Erik Aspeklev.

Det dödliga våldet har satt tydliga spår i arbetet på Malmös kyrkogårdar. När offer begravs händer det att besökare kommer till ceremonin med vapen och i skottsäkra västar. 

Personalen på kyrkogårdarna uppfattar situationen som mycket obehaglig.

– En del bär vapen synligt, vi ser också skottsäkra västar. För våra anställda känns det hotfullt att ha vapen i sin direkta närhet, säger kyrkogårdschefen Sven-Erik Aspeklev till SVT Nyheter Skåne.

Beväpnade begravningsgäster: "Nytt fenomen"

Han beskriver det som ett nytt fenomen med beväpnade begravningsgäster och det ställer nya krav på hur personalen ska arbeta. Som en direkt konsekvens av det har Kyrkogårdsförvaltningen påbörjat en upphandling för att utbilda samtliga anställda, 230 personer.


LÄS MER: Kriminella gäng sprider skräck


Utbildningen ska hjälpa personalen att hantera de olika situationerna men redan i dag har personalen fått rådet att helt enkelt hålla sig undan begravningsföljen där besökare syns vara beväpnade. 

Om en situation upplevs som hotfull ska man lämna platsen.

Polisen: "Larma 112"

Hur många begravningsföljen som varit beväpnade i år är inte känt men Sven-Erik Aspeklev uppskattar att det rör sig om en handfull.

– Och det är fyra- fem för många. Kyrkogården är en plats för stillhet, en fredad plats, säger Sven- Erik Aspeklev till SVT Nyheter Skåne.

Fredrik Bratt, informatör vid polisen, uppmanar allmänhet och personal att omedelbart larma 112 om man ser någon som bär vapen.
Foto: ANNA HERMANSSON / POLISEN

Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region Syd, säger att man bör larma 112 omedelbart om man ser någon som är beväpnad.

Beslagtar ett vapen varannan dag

 Oavsett om det är på en kyrkogård eller någon annanstans.

– Men jag känner inte till att vi har fått någon information om att det här skulle vara vanligt förekommande på just begravningar, säger han och tillägger att polisen kommer att ingripa utifrån de taktiska förutsättningar som finns.

– Det är ju ändå en begravning men vi gör inga undantag, att gå omkring med ett vapen är fullständigt oacceptabelt.

Hittills i år har Malmöpolisen beslagtagit omkring 125 vapen, i snitt ett vapen varann dag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!