Mystiskt tips bakom kraftfull polisinsats

Polisen är på plats utanför polisstationen.
Foto: Helmuth Petersson
– Vi har ett kontrollärende men vi kan inte närmare gå in på det just nu, säger Peter Kjällkvist som arbetar som pressinformatör vid polisen.
Foto: Helmuth Petersson
En väg i Kalmar ska även den ha spärrats av, enligt SR.
Foto: Helmuth Petersson

Mystiska uppgifter om specifik person fick polisen att slå en järnring runt polishuset i Kalmar på torsdagen.

Beväpnade med förstärkningsvapen höll de extra uppsikt kring byggnaden – samtidigt som ett stort polispådrag sökte av området kring flygplatsen.

– Vi valde att stärka skyddet vid polisstationen med anledning av ett pågående ärende, säger Christine Bergkvist Björklund, pressinformatör vid polisen.

Ärendet inleddes under torsdagen och bottnade i uppgifter om en särskild person som setts till.

Exakt vad tipset innehöll håller polisen för sig själv men man tog uppgifterna på allvar. 

– Vi ville få tag i personen och prata lite med hen i vårt arbete med att bearbeta de här tipsen, säger Olof Bråve, lokapolisområdeschef i Kalmar till Sveriges Radio P4 Kalmar som var först med att rapportera om insatsen.

Flera poliser runt byggnaden

Med anledning av informationen placerades ett antal poliser ut kring polishuset, i akt och mening att stärka upp tillsynen. Poliserna spred ut sig kring byggnaden.

Samtidigt som insatsen pågick kring polishuset arbetade ett stort pådrag på andra platser i länet.

Bland annat spärrades en väg vid närheten av Kalmar Öland Airport av med polisen sökte igenom området, bland annat med hjälp av hundpatruller.

– En polisbil stod mitt över vägen, de stannade mig och sa att jag inte kunde köra förbi utan var tvungen att backa, säger en kvinna som stoppades vid avspärrningen.

När hon lite senare körde tillbaka samma väg mötte hon ett stort antal polispatruller.

– De sökte i området längs staketet till flygplatsens landningsbana. De hade bland annat en polishund med sig. Jag vet inte hur många polisbilar det var men de var många, säger hon.

Insatsstyrkan 

Polisen i Kalmar förstärktes även med resurser från andra delar, bland annat deltog poliser från den regionala insatsstyrkan i sökandet.

Strax efter klockan 15 avvecklades den akuta sökinsatsen, men polisens arbete fortsatte med informationsinhämtning och hantering av de tips och iakttagelser som kommit in.

Insatsen ska inte ha ha utlösts av något hot, vare sig mot polisen eller någon annan verksamhet, insatsen beskrivs i stället ha skett i förebyggande syfte.

Det ska inte ha funnits någon risk för allmänheten.

Ännu vid 17.30-tiden fanns det ingen gripen eller frihetsberövad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!