Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beväpnad mördare stoppad på bron – skulle in i Sverige

Den 44-årige dömde mördare hade också köpt 60 skarpa patroner som han skulle sälja i Sverige.Foto: Tullverket
Två Kalasjnikov hade gömts i underredet på 44-åringens bil. Vapnen upptäcktes när han stoppades vid Öresunsbron.Foto: Tullverket
En Kalasjnikov kan avlossa 600 skott i minuten och ska vara effektiv på upp till 400 meters avstånd, enligt polisen.Foto: Tullverket

Den 44-årige dömde mördaren stoppades med fru och barn i bilen vid Öresundsbron. I bilen hade han gömt två Kalasjnikovs. Vapnen kan avlossa 600 skott i minuten. Han kom hit för att sälja vapnen.

- Jag tänkte gå runt på klubbar eller föreningar som mina landsmän har, säger mannen i förhör.

I dag åtalades 44-åringen för grovt vapenbrott i Malmö tingsrätt.

44-åringen utvisades 2009 från Arlanda till sitt hemland, Bosnien, efter att ha dömts för mord i Lunds tingsrätt. Han utvisades på livstid.

För fyra år sedan gifte han sig i Bosnien och tog hustruns efternamn och fick nytt pass. Sedan dess har han varit i Sverige minst en gång tidigare bland annat i Helsingborg utan att ha avslöjats.

kvällen den 27 oktober i år kom han i en svenskregistrerad SAAB 9-3 till Lernacken vid Öresundsbron. I bilen satt hans hustru och barn.

När 44-åringen fick frågor om sitt besök i Sverige reagerade gränspolisen på att han talade nästan felfri svenska. Det väckte misstankar plus att mannen gav ett intryck att vara nervös.

Gömt under bilen

Efteråt gjordes en grundlig undersökning av bilen. Efter att ha bänt och kikat i underredet hittade tullarna två stycken automatkarbiner, Kalasjnikovs som även kallas AK-47, samt två fulla magasin med 60 patroner som lindats in i svarta plastsäckar.

44-åringen erkände i förhör att det var han som gömt automatkarbinerna men att hans hustru inte visste något. Hans plan var att sälja vapnen i Sverige samtidigt som han och hustrun besökte släktingar i Skåne.

När förhörsledaren frågade hur han tänkt gå till väga för att sälja vapnen svarade 44-åringen:

– Jag tänkte gå runt på klubbar eller föreningar som mina landsmän har.

Han köpte vapnen för cirka 1 000 kronor och räknade med att sälja för cirka 10 000 - 15 000 kronor, uppger han i förhör.

Kammaråklagare Thorbjörn Sjöberg har inte kommit särskilt långt i sina försök att få fram vem som skulle ha vapnen.

– Han säger enbart att han skulle sälja vapnen, säger Thorbjörn Sjöberg.

En teori som funnits under utredningen har varit att 44-åringen kan ha haft vapnen som skydd och att det skulle kunna finnas hot mot honom.

– Så vitt vi fått fram finns ingen hotbild mot honom, säger Thorbjörn Sjöberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!