Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beväpnad gängman togs strax innan han skulle skjuta

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018.
Pistolen var skarpladdad och låg under en filtmatta i bilen som 21-åringen körde. Foto: Polisen / Polisen
21-åringen har tidigare dömts för vapenbrott och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Han riskerar nu ett långt fängelsestraff. Foto: Polisen
21-åringen är dömd för medhjälp till sprängningen mot fastighetsbolaget Victoria Park julafton 2014. Foto: Polisen

En drogpåverkad 21-årig känd gängman stoppades av polis i Malmö efter att han fått ett uppdrag. Han misstänktes för att planera skjuta en man. 

I bilen hade han en skarpladdad pistol.

Polisen hörde uppdraget samtidigt som han fick det. 21-åringens mobiltelefon var nämligen avlyssnad.

21-åringen kom i en Honda Civic på Sallerupsvägen i Malmö när han stoppades av en polispatrull. Poliserna såg honom vid 21-tiden på kvällen den 19 juni. Men då hade man letat efter honom i flera timmar för att stoppa honom från att skjuta en man.

I baksätet hittade poliserna en skyddsväst i kevlar. Under en filtmatta låg en skarpladdad halvautomatisk pistol, en Browning med sex patroner, färdig att användas. Den fungerade utan anmärkning när polisen provsköt den.

21-åringen greps och blev senare häktad för grovt vapenbrott. Cirka en månad senare konfronterades han med en hemlig telefonavlyssning mellan sig själv och en annan person. Samtalet avlyssnades cirka klockan 17 samma dag han greps på Sallerupsvägen.

21-åringen utpekas av källor för att ingå i ett av Malmös mest kriminella gäng som hårdbevakas av Malmöpolisen.

Hörde ordern online

Efter att ha polis och åklagare lyssnat igenom de korta samtalet mellan 21-åringen och den andre mannen blev 21-åringen misstänkt för förberedelse till synnerligen grov misshandel. I det avlyssnade samtalet får han en order som polis och åklagare tolkat som att han fått i uppdrag att skjuta en namngiven person.

– Vi hörde det online och det var därför han greps, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Under förhören nekade 21-åringen till all kännedom om att så skulle vara fallet. Han nekar också till att det är hans pistol som låg i bilen, en bil han lånat av en annan man.

Det var särskilt några uttalanden i samtalet som poliserna reagerade över bland annat frågan ”vill du råna han?” och uppmaningen att 21-åringen skulle ”lägga en i benet på honom”.

Tidigare dömd för vapenbrott

När han fick frågor om vad detta innebar vägrade 21-åringen svara.

Under utredningen avskrevs misstanken om förberedelse till synnerligen grov misshandel.

– Jag valde att fokusera på att åtala honom för grovt vapenbrott, säger Pär Andersson.

Åklagaren driver nämligen en tes i förundersökningen och åtalet mot 21-åringen, den tesen är att han rör sig och vistas i Malmös kriminella miljöer. Det understryks av det faktum att 21-åringen varit föremål för hemlig telefonavlyssning under en längre period.

21-åringen åtalas också för för rattfylleri, narkotikabrott och flera fall av grov olovlig körning. Han har tidigare dömts för bland annat vapenbrott och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse, sprängningen mot fastighetsbolaget Victoria Park på julafton 2014.

Han ingick i den krets som utreddes av Malmöpolisen för tre sprängningar mot fastighetsbolaget varav den på julafton var den tredje. De två andra inträffade den 20 och 21 december.

Sprängde för att inte vräkas

21-åringen nekade till alla misstankar utom att han vid ett tillfälle var med om att anlägga en brand. Men dömdes för att ha funnit på platsen när en vän till honom genomförde en sprängning mot fastighetsbolaget.

Attackerna mot fastighetsbolaget kom efter att 21-åringen och hans familj och en nära väns familj blivit vräkt av fastighetsbolaget. Vräkningsbeslutet skapade en upphetsade stämning mot fastighetsbolaget och polisen skärpte kraftigt bevakning i området.

21-åringens familj fick senare vräkningen ett domstolsbeslut på att de skulle få behålla bostaden.

Hans kamrat dömdes senare för en sprängning mot fastighetsbolaget som han också erkände, nämligen den som inträffade på julafton 2014.

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.