Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bettan mirakelräddad – försvann spårlöst

Hunden Bettan var försvunnen i tre och ett halvt dygn efter den våldsamma bilkraschen – men återfanns vid liv. Bilden är tagen innan olyckan.

Foto: privat


Foto: Privat

Ida Rodriguez är tacksam över välviljan från de boende i Munkarp.

Foto: Privat

Bilen som Idas mamma Eva färdades i efter att hon krockat med en tankbil. Hunden Bettan försvann i samband med olyckan.

Foto: Privat

En våldsam krasch med en lastbil – och en hund som försvinner i samband med olyckan.

Kan en sådan historia verkligen sluta lyckligt?

Ja, faktiskt.

– Vi är förbannat tacksamma, säger Ida Rodriguez.

Precis som namnet antyder är väg 13 utanför Höör en riktig olycksväg. Bara i år har två personer dött i olyckor på vägen.

I söndags kunde två liv till ha krävts.

Ida Rodriguez från Lund hade haft sin mamma, Eva Rodriguez, på besök i sommarstugan i Norra Rörum. Men när mamman körde hem tog hon en annan väg än den hon brukar ta, nämligen väg 13. När hon körde ut i en korsning i Munkarp kom en tankbil i full fart.

Det small till – rejält.

– Bilen blir helt demolerad. Att hon har överlevt är helt ... jag fattar inte det, för det är ingenting kvar av bilen, hela framfronten är intryckt, säger Ida Rodriguez.

Hennes mamma klarade sig utan en skråma. Men i bilen var också mammans hund Bettan, som dagligen umgås med Idas hund Uffe.

I samband med att bakdelen av bilen slets upp i olyckan har Bettan, förvirrad av chock och trauma, rymt vind för våg.

– De började redan då att jaga hunden och försöka få in henne. Hon är en omplaceringshund, så hon är reserverad redan från början. Och efter bilolyckan var hon i chocktillstånd, då springer hundar, säger Ida.

En massiv sökinsats påbörjades för att få fatt på Bettan, och efterlysningar har bland annat gått ut i olika Facebookgrupper.

– Jag måste säga att skriver du någonting så måste du skriva att folk i Munkarp har varit helt fantastiska. Varenda själ har varit engagerad, säger Ida Rodriguez.

Men någon hund hittade de inte, och natten mot måndag började det gå rykten om en bilolycka med en hund inblandad – också på väg 13. Ingen kunde dock hitta någon hund i närheten av olycksplatsen.

Sen kom nästa tips: någon hade sett Bettan på en gård i närheten.

– Vi var där hela tisdagen och letade, men hittade ingenting, säger Ida Rodriguez.

Då hade Bettan alltså varit borta i två dygn sen den våldsamma bilolyckan.

– Sen på onsdagsmorgonen bestämde vi oss för att köra ut tidigt på morgonen. Vi tog med vår hund Uffe, jag kallar honom Bettans lillebror. Det är hatkärlek mellan dem två.

Idas mamma fick ett tips av ytterligare en person som sett Bettan vid den tidigare nämnda gården. När Evas mamma kom dit satt Bettan där.

Smutsig, morrande och rädd.

Men vid liv – tre och ett halvt dygn efter olyckan.

Först verkade inte Bettan känna igen sin matte, Idas mamma. Hon ville inte ens ha maten hon fick slängd till sig.

Men när Uffe gick fram till maten hände någonting.

– Det var som att polletten trillade ner, som att hon tänkte "Uffe är ju den jäkeln som brukar sno min mat hemma".

Och plötsligt slutade hon morra och rygga. Efter olyckan har Bettan skrapsår på baken men är i övrigt i bra skick. Hon somnade redan i bilen på vägen hem och fick snabbt ett varmt bad.

Ett dygn efter att Bettan hittades är det som att ingenting har hänt.

– Hon är precis om vanligt, ligger i sin korg, har sovit jättegott hela natten. Och bråkat med Uffe precis som vanligt, säger Ida Rodriguez och skrattar.

– Vi är förbannat tacksamma över hur det har slutat. Både att mamma klarade olyckan och att vi hittade hunden till slut. Men det hade inte gått om inte alla de här människorna engagerat sig.