Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Betalar 268 000 i hyra – för tomma flyktingboenden

Trelleborgs kommun har ett avtal med Hedmans pensionat som flyktingboende, med en hyra på 141 000 kronor – men pensionatet står tomt.
Foto: Google Maps

Trelleborgs kommun betalar totalt över en kvarts miljon kronor i hyra varje månad för två flyktingboenden – som inte används.

Det gör att man spränger budgeten för mottagning av nyanlända med tre miljoner kronor.

– Det är klart att det är pengar som hade kunnat gå till annat, säger Zara Göransson Tosic, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Flyktingvågen 2015 och 2016 ställde hårda krav på svenska kommuner att ordna boenden åt nyanlända.  

Trelleborgs kommun skrev då avtal med tre boenden, som avsågs att fungera som tak över huvudet. Men under hela 2018 har två av dem stått tomma.

Det handlar om Hedmans pensionat och ett större boende i Klagstorp. Varje månad fortsätter kommunen att betala 141 000 kronor i hyra för det förstnämnda boendet och 127 000 kronor för det andra.

Totalt har kommunen betalat ungefär 2,4 miljoner kronor i hyra under tiden som Hedmans pensionat har varit oanvänd.

Bostadshyrorna gör att kommunen missar sitt budgetmål för flyktingmottagningen med tre miljoner kronor, något som Trelleborgs Allehanda var först med att skriva om.

– Det är ingen som tycker det är bra. Det är ingen positiv signal till trelleborgarna att husen står tomma. Det är klart att det är pengar som hade kunnat gå till annat, säger Zara Göransson Tosic, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Avtal fram till 2019

Hyresavtalen sträcker sig fram till våren 2019. Om ingen annan hyresvärd dyker upp innan dess måste kommunen fortsätta betala över en kvarts miljon i månadshyra för de två boenden som står tomma.

– Vi har lärt oss av det här. Hösten 2015 och våren 2016 var en tuff period och vi löste det utifrån bästa förmåga. Vid det tillfället verkade det vara en bra idé, men med facit i hand är det klart vi hade kunnat göra saker annorlunda. Det är lätt att vara efterklok, säger Zara Göransson Tosic.

Vad hade ni kunnat göra annorlunda?

– Det handlar om längden på kontrakten. Där hade vi kunnat förhandla bättre. Samtidigt hade vi inte tecknat avtalen om vi inte hade trott att vi verkligen behövde det.

Hon understryker att Trelleborg har gjort ett bättre jobb än genomsnittet bland svenska kommuner när det kommer till att få in nyanlända på bostadsmarknaden och sänka försörjningsstödet.

”Väldigt illa skött”

Trelleborgs kommun räknar med att ta emot 101 nyanlända under 2018. Nästa år beräknas den siffran bli 66.

Oppositionen är starkt kritisk till hanteringen av bostäderna för nyanlända i kommunen.

– Det är väldigt illa skött. Det handlar inte om att vara för eller emot flyktingar, men man måste ta ansvar för att antingen hyra ut bostäderna eller se till att flyktingarna bor där, säger Mikael Rubin, gruppledare för Moderaterna i Trelleborg.

Han fortsätter:

– De borde överhuvudtaget inte ha skrivit avtalen från början. Det ska inte finnas någon förtur för flyktingar på bostadsmarknaden. Hyr ut en båt i hamnen i stället så får de bo där tills vidare. Det har funnits många möjliga lösningar under resans gång.

Förslaget röstades ner

Arbetsmarknadsnämndens ordförande, Veronica Larsson (S), menar att det vore en risk att placera personer i de två flyktingbostäderna i dag eftersom man i stället försöker få dem uthyrda.

– I början var vi i behov av bostäderna och det fungerade jättebra då. Nu ser situationen annorlunda ut för många. Jag tror vi alla är överens om att det är tråkigt att de står tomma, säger Veronica Larsson (S).

Veronica Larsson (S), arbetsmarknadsnämndens ordförande, beklagar att två flyktingboenden står tomma.
Foto: Ingrid Wall / Pressbild

Mikael Rubins förslag om att placera flyktingar i en båt vid hamnen har varit uppe i nämnden, men röstades då ner.

– Den båtidén dömdes ut av hela tjänsteorganisationen som inte särskilt bra. I dag ser jag inte behovet till ett sådant förslag. Syftet är att vi ska integrera nyanlända i samhället, och då är det inte bra idé att placera alla i en båt i hamnen, säger Larsson.

Det enda flyktingboende i Trelleborg där det bor personer för tillfället är det före detta pensionatet i Maglarp. Hyran där ligger på 158 000 kronor i månaden, en kostnad på 6 800 kronor per rum.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!