Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrorutredning: ”Vi har gjort oroande fynd”

Så här rapporterade vi under torsdagen.
Totalt 13 personer har häktats i Holbæk, misstänkta för att ha planerat ett eller flera terrordåd i Danmark.
Foto: Topnews

14 personer misstänks ha planerat ett eller flera terrordåd i Danmark. I utredningen har det beslagtagits flera vapen och material för att kunna tillverka en bomb. 

– Vi har gjort oroande fynd under våra husrannsakningar, säger PET:s chef Flemming Drejer under en presskonferens.

Enligt uppgifter till Kvällsposten har Säpo gjort ett tillslag i Malmö som kopplas till den danska terrorutredningen. 

Under natten till fredag genomfördes häktningsförhandlingar i Holbæk gällande sex personer som är misstänkta för att ha planerat ett eller flera terrordåd i Danmark. 

Tidigare på torsdagen häktades sju personer och totalt är det är alltså totalt 13 personer, åtta män och fem kvinnor, som nu sitter inlåsta för att inte störa polisens utredning. 

Under en presskonferens på fredagen berättade PET:s chef Flemming Drejer att det gjorts oroande fynd under husrannsakningar på flera platser. 

– Det här bekräftar för oss att vi står under ett allvarigt terrorhot i Danmark och vi tar det på största allvar, säger han.

Enligt Flemming Drejer har det hittats material för att tillverka en bomb samt en mängd olika vapen, bland annat ett jaktgevär med kikarsikte. 

– Vi har också hittat en IS-flagga som pekar i riktning mot att de har hittat sin inspiration där, säger han. 

Enligt polismästare Lene Sørensen greps alla de nu häktade i samband med en polisinsats som pågick mellan den 6 och 8 februari.  

– Tillslagen gjorde vi med anledning av misstankar att flera personer på Själland har varit med och planerat ett terrorangrepp i Danmark eller i Tyskland, säger hon på presskonferensen. 

Rätten i Holbæk var hårt bevakad under häktningsförhandlingarna.
Foto: Topnews

Kan framställa sprängmedel

Det är ett väldigt stort hemlighetsmakeri kring terrorärendet. Danska TV2 skriver att det var så kallade ”dubbellåsta dörrar” under häktningsförhandlingarna. Allmänheten och medier fick inte vara på plats och får inte heller reda på hur anklagelserna lyder. 

Enligt TV2 är flera av de gripna släkt med varandra. 

– Vi vet att det bland annat handlar om tre bröder som kommer från Tyskland, säger Astrid Sønderberg som är kriminalreporter på TV2.

En person har också gripits i Tyskland och därifrån har det kommit uppgifter som kan ge ledtrådar om vad det här handlar om. 

– Man hade fått tips om att någon beställt stora mängder kemikalier från Polen säger journalisten Uffe Dreesen till TV2 och fortsätter: 

– Det var leverantören som blev misstänksam eftersom kemikalierna också kan användas för att framställa sprängmedel. 

Polismästare Lene Sørensen bekräftade under fredagens presskonferens att tillslagen i Tyskland och Danmark hör ihop.

– Vi kan säga att det finns en koppling mellan de fynd som gjorts i Tyskland och de som gjorts i Danmark, säger hon men hon vill inte gå närmare in på vad som hittats var.

Alla de nu häktade greps i samband med en polisinsats som pågick mellan den 6 och 8 februari på flera olika platser i Danmark. Enligt uppgifter till Kvällsposten gjordes även ett tillslag i Malmö.
Foto: PRESSE-FOTOS.DK / RITZAU TT NYHETSBYRÅN

Tillslag i Malmö

Terroristutredningen misstänks ha kopplingar till Sverige. Säkerhetspolisen ska enligt uppgift till Kvällsposten ha gjort ett tillslag mot en lägenhet i Malmö. Exakt varför är oklart men enligt Kvällspostens källor skedde tillslaget på begäran av danska myndigheter inom ramen för terrorutredningen i Danmark.

Någon form av beslag ska också ha gjorts av svenska säkerhetspoliser.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan finns en 45-årig man från Malmö bland de nu häktade. Även den 37-åriga mamman till minst ett av hans barn är häktad.

Karl Melin, presschef vid Säkerhetspolisen, hänvisar i första hand till åklagarmyndigheten när Kvällsposten ber om en kommentar.

Sannolikheten är dock liten att få en bekräftelse eftersom svenskt bistånd till dansk åklagare och danska säkerhetstjänsten PET i terrorutredningen faller under sekretess.

– Vi kan aldrig gå in på vilka eventuella operativa åtgärder Säkerhetspolisen vidtar, säger Karl Melin.

Rent generellt är det så att Säkerhetspolisen har ett nära samarbete med utländska säkerhetstjänster. Samarbetet är särskilt intimt mellan de nordiska grannländerna.

TV: Fler nyheter från Danmark

Inför coronapass – se pressträffen.