I september förra året greps 49-åringen med två andra män på Skolgatan i Malmö. Han bar då ett skarpladdat vapen. Foto: LäsarbildI september förra året greps 49-åringen med två andra män på Skolgatan i Malmö. Han bar då ett skarpladdat vapen. Foto: Läsarbild
I september förra året greps 49-åringen med två andra män på Skolgatan i Malmö. Han bar då ett skarpladdat vapen. Foto: Läsarbild
Handgranaterna hittades gömda i stoppningen inne i en svensregistrerad Audi A6 som kördes av en 55-årig bilhandlare från Malmö. Han betalade cirka 25 000 kronor för handgranaterna i Bosnien. Foto: SIPAHandgranaterna hittades gömda i stoppningen inne i en svensregistrerad Audi A6 som kördes av en 55-årig bilhandlare från Malmö. Han betalade cirka 25 000 kronor för handgranaterna i Bosnien. Foto: SIPA
Handgranaterna hittades gömda i stoppningen inne i en svensregistrerad Audi A6 som kördes av en 55-årig bilhandlare från Malmö. Han betalade cirka 25 000 kronor för handgranaterna i Bosnien. Foto: SIPA
Här grips den 55-årige bilhandlaren av bosnisk säkerhetspolis när han skulle föra ut de ombyggda handgranaterna från Bosnien för att köra sin last till Malmö. Foto: SIPAHär grips den 55-årige bilhandlaren av bosnisk säkerhetspolis när han skulle föra ut de ombyggda handgranaterna från Bosnien för att köra sin last till Malmö. Foto: SIPA
Här grips den 55-årige bilhandlaren av bosnisk säkerhetspolis när han skulle föra ut de ombyggda handgranaterna från Bosnien för att köra sin last till Malmö. Foto: SIPA
En av männen som åklagare och polis tror skulle dödas med handgranaterna var troligen det tilltänkta offret vid ett sprängattentatet i september förra året mot den här villan i Malmö. Foto: PolisenEn av männen som åklagare och polis tror skulle dödas med handgranaterna var troligen det tilltänkta offret vid ett sprängattentatet i september förra året mot den här villan i Malmö. Foto: Polisen
En av männen som åklagare och polis tror skulle dödas med handgranaterna var troligen det tilltänkta offret vid ett sprängattentatet i september förra året mot den här villan i Malmö. Foto: Polisen
Pistolen som 49-åringe bar, en Tokarev, visade sig ha vissa fel. Den avlossades inte varje gång när polisen provade den. Foto: PolisenPistolen som 49-åringe bar, en Tokarev, visade sig ha vissa fel. Den avlossades inte varje gång när polisen provade den. Foto: Polisen
Pistolen som 49-åringe bar, en Tokarev, visade sig ha vissa fel. Den avlossades inte varje gång när polisen provade den. Foto: Polisen

Beställde handgranater – skulle mörda fiender

Publicerad

Fjärrutlösta handgranater skulle användas för mörda en ledande gängman i Malmö som skulle sprängas när han satt i sin bil. Det har en 55-årig bilhandlare uppgett i förhör med bosnisk polis. 

Under onsdagen åtalades en 49-årig Malmöbo för stämpling till mord och för att ha beställt handgranaterna som skulle användas för att mörda gängmannen.

49-åringen har beskrivits av polisen som en av Malmös mest kriminella män.

I mars för två år sedan satt den 55-årige bilhandlaren i sin bil och var på väg ut ur Bosnien när säkerhetspolis slog till mot honom. I bilen hade han två handgranater som byggts om. Han hade gömt handgranaterna i stoppning i sin bil, en svenskregistrerad Audi A6.

– De var omgjorda så att de till exempel skulle kunna fjärrutlösas med ett snöre. Men vi tror inte att handgranaterna var helt färdiga, säger chefsåklagare Pär Andersson som lämnade in åtalet i dag till Malmö tingsrätt

Av förundersökningen framgår att när handgranaterna beställdes så var ett krav att de skulle kunna utlösas från 100 meters håll.

Den 49-årige Malmöbon hade gjort beställningen av handgranaterna medan han satt i holländskt fängelse, enligt åklagaren. Beställningen ska ha gjorts i ett samtal som avlyssnades av holländsk säkerhetspolis bad han en man i Bosnien att skaffa fram handgranaterna. De två männen hade lärt känna varandra i fängelset.

Lever med skydd

Den 55-årige bilhandlaren i Malmö fick senare uppdraget av en annan person att åka till Bosnien för att hämta handgranaterna. Han visste inte då att både han och mannen som levererade handgranaterna var övervakade. Den åtalade 49-åringen säger själv i förhör att han känt bilhandlaren i 10 - 15 år.

- I förhör med bosnisk polis säger den här mannen(bilhandlaren red. anm.) att handgranaterna skulle användas mot kriminella i Malmö, säger Pär Andersson.

De två handgranaterna som 49-åringen misstänks ha beställt.Foto: SIPA

Åklagaren och polisens utredare vet inte vilka men tror att det handlar om en man som numera har skyddad adress och en affärsman inom taxibranschen i Malmö. Den sistnämnde har senare misstänkts vara det tilltänkte offret vid en sprängning i Malmö i september förra året. I villan bor en släkting till affärsmannen.

Den 55-årige bilhandlaren har till bosnisk polis sagt att 49-åringen gett honom i uppdrag att skaffa handgranaterna. Han påstår att handgranaterna skulle användas för at döda en gängledare i Malmö. Handgranaterna skulle läggas under gängledarens bil.

I ett förhör blev 49-åringen upprörd och anklagade polisutredarna och åklagaren för att bedriva ett "smutsigt spel" mot honom när han förhördes om de misstänkta mordplanerna.

49-åringen medgav i ett förhör att det fanns en konflikt med en annan man i taxibranschen, affärsmannen, men förnekade att han planerat mörda någon.

– Det finns alltså ett problem. Som har business att göra. Med arbete att göra. Och vi har suttit och vi har pratat. Och vi har förhandlat. Och det var på det sättet som vi har överlämnat den här saken till våra respektive advokat.

När hans motpart, affärsmannen som tros ha varit det tilltänkta offret vid sprängningen mot en villa i september i förra året, förhördes hade denne en helt annan version och beskrev att han betalat ut stora summor till 49-åringen medan denne satt i holländsk fängelse. Senare ska affärsmannen ha betalat ut 2 miljoner kronor vid ett och samma tillfälle för att bli lämnad ifred, enligt vad han uppger i förhör.

Det slutade dock inte där, enligt affärsmannen.

– De tog bolaget ifrån mig och de tog min lägenhet, säger han i förhör.

Driver företag

Den åtalade 49-åringen nekar enligt sin advokat Gunnar Falk till brott. I förhör med svensk polis säger 49-åringen bland annat detta om misstankarna mot honom:

– Jag har inte någonting med de här sprängmedelsämnen eller laddningen. Jag har ingen anknytning till dem varken eller. Alltså skulle de användas skulle de användas till att mörda någon eller spränga någon eller användas till nyårsfirande, det har jag inte med det att göra.

Efter att 49-åringen avtjänat sitt fängelsestraff i Holland återvände han till Malmö. Han blev förra året styrelseordförande i ett taxibolag. Vid ett tillfälle utsattes han för ett mordförsök när han satt i sin bil i närheten av sin bostad i centrala Malmö. Han sköts med flera skott men blev inte allvarligt skadad.

I september förra året greps han med några andra män. Han hade då ett skarpladdat vapen, en Tokarev, som inte fungerade felfritt när polisen provade den.

– Han uppgav först att han hade vapnet som skydd men ändrade sig senare i förhör och sa att han hittat vapnet och tänkt lämna det till polisen, säger Pär Andersson.

49-åringen har suttit häktad sedan dess. Den 55-årige bilhandlaren som greps i Bosnien dömdes senare till tre års fängelse och ska sedan dess ha avtjänat sig straff och vara villkorligt frigiven i Sverige. Även mannen som levererade handgranaterna dömdes i Bosnien.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag