Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Staffanstorp nekar stöd till IS-återvändare

Kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M), står bakom förslaget att neka IS-återvändare stöd.Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Staffanstorp ska inte ge kommunalt stöd till personer som anslutit sig till terrororganisationen IS. 

Kommunfullmäktige fattade beslutet under onsdagskvällen.

Förslaget att neka IS-återvändare kommunal hjälp, som försörjningsstöd, har väckt uppmärksamhet under de senaste veckorna.

Förslaget kommer från kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M).

Den som deltagit i, eller understött, terrorism, t. ex. återvändande av IS-terrorister, är inte välkommen till Staffanstorps kommun. 

Sådana personer har genom sitt agerande förverkat sina möjligheter att få kommunens hjälp. Därför kommer de inte att erhålla stöd av kommunen i någon form” , skrev Sonesson i sitt förslag.

Tydlig majoritet

Under onsdagen var det dags för kommunfullmäktige att besluta i frågan och man röstade ja till förslaget med röstsiffrorna 23 ja, 17 nej, 1 och en avstår.

Alla var dock inte eniga.

Ett populistiskt förslag som saknar stöd i svensk lagstiftning, kallade Petra Bergquist (S) förslaget under debatten i kommunfullmäktige under onsdagskvällen.

– Det är orimligt att kommunledningen skapar ett parallellsamhälle som sätter sig över lagen, sa hon i fullmäktige.

Förslaget om att neka IS-återvändare kommunalt stöd har kritiserats och kallats både populistiskt och lagstridigt.

Partiledningen kritisk

Om det blir möjligt att efterleva beslutet är osäkert. Flera forskare och jurister har kritiserat förslaget och menar att det saknar lagligt stöd. De har påpekat att alla kommuner är bundna av socialtjänstlägen som reglerar vem som kan få försörjningsstöd.

Också Moderaternas ledare Ulf Kristersson är kritisk till förslaget.

– Jag förstår signalen man vill skicka, men jag skulle föreslå att kommunen gör som de flesta andra kommuner: följer lagstiftningen. Sedan får man göra vad man kan för att ändra den lagstiftningen, har han tidigare sagt till TT.

Men flera andra kommuner i Sydsverige följer Staffanstorps agerande i frågan med stort intresse, bland annat Kävlinge kommun.

Även i Sölvesborg är man intresserade.

– Som Sverigedemokratisk representant så tycker jag att det är ett intressant förslag. På kommunal nivå så handlar politik ibland om att testa gråzoner i lagstiftningen, säger kommunalråd Louise Erixon (SD) till SR