Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Nu får vildsvinen skjutas i nationalparken

Så här kan det se ut när vildsvin bökat.Foto: Privat / Privat
Nu får vildsvinen i nationalparken skjutas. Det här vildsvinet är fotograferat vid ett annat tillfälle.Foto: Privat

En flock vildsvin som härjar i Åsnens nationalpark har ställt till stora skador.

Nu har en jägare fått rätt att jaga dem för att hålla parken i ett fint skick.

Vildsvinen har enligt Smålandsposten orsakat stora skador på en äng på Bergön i Åsnens nationalpark utanför Hulevik i Tingsryds kommun.

För att skydda ängen från ännu större skador har en jägare fått rätt att jaga djuren. Syftet är att begränsa vildsvinsstammen på gräsmarkerna på Bergön.

– Vi vill att det blir en fin flora där, säger Jonas Nordanstig, funktionschef vid länsstyrelsen i Kronoberg som utfärdat tillståndet tillsammans med Naturvårdsverket.

Andra försök att stävja vildsvinens framfart har tidigare gjorts. Bland annat har man hägnat in ängen med eltrådar. Men uppenbarligen har de insatserna inte räckt och därför har man utfärdat ett tillstånd för jakt.

Restriktioner under jakten

Själva jakten omgärdas dock av tydliga restriktioner. Vildsvinen får endast jagas mellan den 18 september och 31 mars. Bakgrunden till det är att det finns ett fågelskydd och att nationalparken har ett högre tryck från besökare under våren och sommaren jämfört med höst och vinter, rapporterar Smålandsposten.

– Det ska ske i sådana former att det inte stör besökare. Det här är kanske huvudsakligen saker man ägnar sig år under vinterhalvåret och då är det inte så mycket besökare, säger Jonas Nordanstig till tidningen.

Frågan om vildsvinens framfart har blivit mer och mer uppmärksammad runtom i landet i takt med att den svenska vildsvinsstammen ökar. Enligt experter tros det finnas omkring 300 000 vildsvin i Sverige i nuläget. År 2017 sköts 115 000 vildsvin, samma år fälldes 85 000 älgar.

Hittills i år har omkring 500 trafikolyckor med vildsvin inträffat.

– Viltolyckorna och skadorna i jordbruket är växande problem. Det hänger samman med att vi har en ökande population, har David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne tidigare sagt till Kvällsposten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!